Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu najkasnije do maja 2016 – Aktivna Srbija najavila učešće

Najkasnije do maja naredne godine Kosovo očekuju vanredni parlamentarni izbori. Aktivna Srbija se sprema za te izbore, na koje planira da izađe u koaliciji, iako za sada nije poznato i sa kim. Ovo je glavna poruka predsednika ove srpske stranke, dr Dušana Janjića, sa prve regionalne konferencije koju je Aktivna Srbija imala na Kosovu i Metohiji. On je danas u Kosovskoj Mitrovici poručio i da Aktivna Srbija nije formirala regionalni odbor stranke na KiM-u da bi "razbijala jedinstvo", već da bi se "oživela politička konkuretnost među srpskim partijama."

Pad ove srpske Vlade – kraj briselskog sporazuma i normalizacije sa Kosovom

"Bilo kakva turbulencija u Srbiji koja bi izazvala pad ove Vlade, značila bi pet do deset godina lutanja Srbije, a verujte to je i kraj priče o briselskom sporazumu i normalizaicji," rekao je Janjić, govoreći o briselskom procesu.

Ustavni sud Kosova će reći da se sporazum o ZSO mora poštovati

Podsetivši na suzavac u Skupštini Kosova, Janjić je govorio  i "o opasnosti od slabosti kosovskih institucija".  

"Ono što je opasno jeste slabost kosovskih i međunarodnih institucija da iz parlamenta uklone one koji koriste suzavac. Ne smeju. U tom strahu razumem zašto se kosovski premijer, predsednica, Vlada Kosova, evropska zajednica dosetila Ustavnog suda ne vidim ništa dramatično," rekao je on, naglasivši da će Ustavni sud Kosova reći da se Sporazum mora poštovati, jer je on za kosovske institucije međunarodni sporazum. 

"Cilj je da na tim izborima ne dođe do rasipanja srpskih glasova, da se mobilišu Srbi koji izađu na izbore i da nikako ne dođe do sukoba. A drugi cilj je da se na tim izborima malo promene ljudi koji predstavljaju srpsku zajednicu," dodao je Janjić, obraćajući se učesnicima konferencije. 

Aktivna Srbija podržava "ekonomski i socijalno jaku Srbiju", koja jedino kao takva može biti "uporište" Srbima, a pogotovu Srbima na Kosovu. Partija će istovremeno pomoći "pametnima i poštenima" da zauzmu "svoje mesto". Potrebno je iskoristiti proces normalizacije i uticati na pregovarački proces preko tima iz Beograda, ali i na kosovski, i to kroz, kako je Janjić objasnio u programu delovanja stranke na Kosovu – kosovske institucije.

Govoreći o svojoj stranci u svetlu političkih previranja na kosovskoj političkoj sceni, a kada je u pitanju ZSO, Janjić je dodao da će se Aktivna Srbija zalagati da se "održi koncept Zajednice opština" i "obezbede što kvalitetniji ljudi", kako u političkom vođenju, tako i u administriranje Zajednice. 

"Prihvatili smo indirektni poziv da pomognemo Vladi Srbije da organizujemo Srbe i one koji su počeli da dižu ruke od politike i one koji su počeli da sumnjaju šta je to politika u Beogradu – kad je predstavljaju neki kako je predstavljaju, i one koji su već počeli ozbiljno da razmišljaju da napuste Kosovo," zaključio je Janjić.

Pored Janjića, na konferenciji su govorili i predsednik regionalne konferencije Vukoje Vukojević, zamenik predsednika regionalne konferencije stranke dr Igor Milosavljević i predsednik Saveta za ekonomska pitanja Aktivne Srbije dr Danilo Šuković. U publici je bio i jedan od poslanika Srpske liste, Nenad Rašić, kao i nekadašnja poslanica u Skupštini Kosova, Rada Trajković. 

Ovo je prva konferencija koju je stranka održala od svog osnivanja 2012, a one će se još održati i u Vojvodini, centralnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i u Beogradu.

Aktivna Srbija koja je 2012. registrovana pod nazivom "Nova socijaldemokratija" ima svoje odbornike u lokalnim parlamentima u šest opština u Srbiji, da bi na prvom kongresu stranke 2013, promenila naziv  u Aktivna Srbija. Ovo je ujedno i prva politička partija Srba koja je javno već najavila učešće u narednim kosovskim izborima. Prognoze su i da bi moglo doći do vanrednih parlamentarnih izbora, u tom slučaju, najkasnije do maja 2016.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.