Vanredna sednica SO Severna Mitrovica: Na kružnom toku postavlja se spomenik knezu Lazaru

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su danas, po hitnom postupku, predlog odluke o postavljanju spomenika knezu Lazaru Hrebeljanoviću na kružnom toku u glavnoj ulici Kralja Petra I. Za predlog odluke, koji je, na današnjoj vanrednoj sednici SO, ispred Srpske izneo, od skoro, nezavisni poslanik, a bivši član GI SDP "Oliver Ivanović", Igor Simić – glasalo je 11 odbornika. Poslanici opozicionih albanskih partija – LDK, PDK, AAK, kao i jedan nezavisni poslanik iz bošnjačke zajednice – Nedžad Ugljanin, napustili su sednicu pre početka glasanja. Na ovoj sednici nije se, međutim, raspravljalo o bezbednosti u gradu, nakon poslednjih incidenata sa fatalnim ishodom i sastanka koji je potom usledio između Kosovske policije i predstavnika lokalne samouprave, upravo o predlogu mera za povećanje bezbednosti koje sada treba da usvoje Skupštine opština u Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

Odbornik Simić i 2014. godine pokrenuo inicijativu za postavljanje krsta na istom kružnom toku

Isti odbornik je pretprošle godine, tada ispred GI SDP Oliver Ivanović, pokrenuo elektronsku peticiju za postavljanje drvenog, ili metalnog krsta na tada tek izgrađenom kružnom toku u Severnoj Mitrovici, podsećajući da je i u razdelnom delu kružnog toka na ulazu u Kragujevac, takođe, postavljen betonski krst.

Kao razlog za postavljanje krsta, Simić je tada naveo da bi takav simbol grada bio "opšte prihvaćen među građanima", kojima je, kako je tada obrazložio, "u najtežim trenucima vera bila jedina snaga protiv nedaća kojih je bilo i previše". Simić je tada dodao i da ukoliko bude postojao problem sa finansiranjem postavljanja krsta, on će "vrlo rado, lično, sa svojim prijateljima organizovati sakupljanje novca."

Krst nije postavljen, a umesto njega, na kružnom toku trga "Šumadija", prošle godine, postavljen je sat.

Spomenik knezu Lazaru – svetionik vremenima u kojima živimo. Njegove moralne i ljudske vrednosti postale utkane u genetski kod srpskog naroda

"U susret predstojećem velikom prazniku srpskog naroda -Vidovdanu, koji je simbol fizičkog stradanja i moralnog vaznesenja srpskog naroda više od 6 vekova, zahvaljujući dobročiniteljima i ljudima velikog srca, naš grad će imati priliku da knezu Lazaru Hrebeljanoviću, u narodu poznatom kao car Lazar, postavi spomenik koji će biti svetionik u vremenima u kojima živimo i u kojima ćemo živeti,"  kazao je Simić, obrazlažući pred odbornicima, predlog odluke o postavljanju biste.

"Knez Lazar pripada grupi najznačajnijih velikana čije su moralne i ljudske vrednosti postale utkane u genetski kod srpskog naroda, a koji je sudbinski vezan prostor KiM-a," dodao je, on takođe.

Simić je istakao i da već 17 godina, koliko je, kako je kazao, njemu poznato, na Kosovu i Metohiji nema spomenika knezu Lazaru.

"Pripala nam je čast i obaveza da ispravimo ovu nepravdu, a narodu podarimo ono što je prethodno devastirano i da se ovim gestom odužimo precima," kazao je.

Simić je naveo i da je spomenik "dar donatora", kao i da opština Severna Mitrovica ne snosi troškove, ne navodeći, međutim, ime donatora.

Azemi: Ne želimo da budemo "taoci starih istorijskih mitova"

Nakon obraćanja Simića, za govornicom je izašao odbornik iz redova PDK, Emir Azemi, iznoseći, kako je kazao, zajednički stav svih albanskih partija, kao i stav nezavisnog poslanika iz bošnjačke zajednice – Nedžada Ugljanina:

"Ne želimo da koristimo nacionalističku retoriku, ili jednostrane akcije na osnovu političkih i etničkih partija. Imajući u vidu da je Mitrovica industrijski grad, grad sporta i muzike, smatramo da su ovom gradu potrebni simboli ovih oblasti, a nikako nešto drugo što može simbolizovati nestvarnost i neistinu o ovom gradu." 

Na kružnom toku u centru Severne Mitrovice se donedavno nalazio sat postavljen prošle godine, koji je u međuvremenu uklonjen. Radovi traju nekoliko dana, a juče je postavljen i temelj za bistu. Pogledajte fotografiju radova za postavljanje biste koju je, prošle nedelje, objavila Fejsbuk stranica Kosovska Mitrovica.

Azemi je dalje dodao:

"Pošto ovaj spomenik ne predstavlja pravu stvar, ni etničku i duhovnu kulturu našeg grada, u znak protesta nećemo prisustvovati, odnosno nećemo učestvovati u glasanju ovog predloga koji je jednostran, politički motivisan i na etničkim bazama."

Azemi je, takođe, dodao da oni ne žele da budu "taoci starih istorijskih mitova", već, kako je kazao "uzor jednog demokratskog društva".

Nakon obraćanja Azemija, sednicu je napustilo šest odbornika iz redova albanske i bošnjačke zajednice, a predlog odluke stavljen na glasanje, te usvojen sa 11 glasova "za", dok uzdržanih, kao i onih protiv – nije bilo.Na današnjoj vanrednoj sednici, nije, ipak, bilo reči o tome kada će SO usvojiti predložene mere ograničavanja rada mitrovičkih lokala, najavljene nakon sastanka predstavnika lokalnih samouprava i Kosovske policije, a posle nedavnih incidenata, kada je pucano na rođenu braću A.Đ. i A.N., te bačena bomba na patrolu policije. Podsetimo, juče je povredama podlegao mlađi brat – devetnaestogodišnji A.N. zbog čega su u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu juče i danas odložene sve sportske i kulturne manifestacije. Nesrećni mladić sahranjen je danas.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.