Uzorci sa KiM od danas se šalju novootvorenoj laboratoriji u Nišu

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

U srpskim sredinama na Kosovu do juče je registrovan 521 aktivan slučaj zaraze COVID-19, a rezultati 60 uzoraka prikupljenih juče biće poznati večeras, zbog čega preseka stanja danas neće biti. Ovoga puta, šalju se novootvorenoj laboratoriji u Nišu.

Kako je juče najavio epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Aleksandar Antonijević, ovaj Zavod od danas uzorke za testiranje na prisustvo virusa SARS-CoV-2 PCR metodom šalje u novootvorenu laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu.

Ovo je već treća laboratorija, posle onih i Beogradu i Kraljevu kojoj Zavod za javno zdravlje upućuje uzorke na obradu, a dr Antonijević je izrazio nadanje da zbog toga što se radi o novoj laboratoriji koja ne obrađuje veliki broj uzoraka, oni više neće kasniti.

Podsećamo, dok su iskustva sa laboratorijom Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu bila pozitivna, rezultati uzoraka obrađivanih u laboratoriji „Vatreno oko“ pri Kliničkom centru Srbije u Beogradu, kasnili su po više dana.

Ipak, situacija sa koronavirusom u srpskim sredinama se stabilizovala što se vidi i po padu broja zaraženih, a to je danas i potvrdio predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Na konferenciji za štampu na kojoj je najavio nove infrastrukturne projekte u gradu, Spirić je danas naglasio da je epidemiološka situacija bolja, i pod kontrolom, odavši priznanje zdravstvenim ustanovama, ali i samim građanima.

„Dugujemo veliku zahvalnost medicinskim radnicima i lekarima Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica koji su pokazali da se na jedan odgovoran način bore sa ovom pandemijom. Mere moraju i dalje da se poštuju, pre svega nošenje maski, distanca i higijena“, rekao je Spirić.

Zahvalio je i građanima koji su, kako kaže prepoznali važnost poštovanja preporuka čime su sačuvali zdravstveni sistem.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.