Uzgoj aronija isplativ posao

Foto: RTK2

Četrdesetčetvorogodišnji Nebojša Tanasković iz sela Jošanica, opština Leposavić, bavi se uzgojem aronije. Tanasković za Radio Kosovo 2 kaže da je sa uzgojem ove bobičaste voćke počeo pre sedam godina i danas pod aronijom poseduje dve parcele.

“Tada je aronija bila hit i mi smo hteli da pokušamo sa uzgojem. Nudila se dobra otkupna cena aronije i hteli smo da probamo. Imamo dve parcele jedna je 15 ari, a druga 10 ari”, kaže Nebojša.

On se oko uzgoja aronije uglavnom informisao preko društevnih mreža kao i obilaskom sela i porodica u Srbiji koje uzgajaju aroniju.

“Pošto je to nova biljka na našim terenima informisali smo se preko društvenih mreža, interneta, a par puta išli smo u obilazak jednog sela pored Ljiga u Srbiji. Te porodice su prve koje su počele sa uzgojem aronije i od njih smo dobili neke važne preporuke”, kaže Nebojša.

Za uzgoj aronije je jako važno da bude dobra vlažnost zemljišta. Nebojša Tanasković kaže da je ona jedna od najlakših bobičastih voćki za održavanje.

“Što se tiče ove kulture, zemljište ne mora da bude nekog eksta kvaliteta, važno je samo da ima dovoljno vlage i vode. Aronija nije teška za obradu i održavanje, zbog toga što se ona sama regeneriše. Stare grančice koje se sklanjaju posle pet godina izbijaju novi izdanci koji su rodni posle druge godine”, ističe Nebojša.

Tanaskovići na svojim parcelama uzgajaju dve sorte aronije, Nero i Viking.

“To su kontejnerske dvogodišnje biljke. Razlika među ovim sortama je samo u veličini ploda jer je Viking malo krupnijeg ploda od Nera, ništa vise”, kaže Nebojša.

Danas je isplativo baviti se uzgojem aronije. Nebojša ističe da na godišnjem nivou sakupi između 500 do 800 kilograma aronije. Od svojih aronija sprema razna slatka, sokove i džemove koje plasira na tražište, a prodaje aroniju i u sirovom stanju.

Zbog izuzetnih lekovitih svojstava aronija je vrlo cenjena i tražena, koristi se kod tegoba povezanih s visokim krvnim pritiskom, a utiče na elastičnost krvnih žila.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.