Usvojeni predlozi budžeta 3 severne opštine, uskoro sednica SO Severna Mitrovica; smenjen predsednik SO Zvečan

Nakon što su juče usvojeni predlozi opštinskih budžeta u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, danas će se održati i sednica SO Severna Mitrovica, na kojoj se takođe očekuje usvajanje budžeta. Danas je inače poslednji dan za dostavljanje opštinskih budžeta kosovskom ministarstvu za finansije. Predlozi budžeta četiri opštine su višestruko veći od projektovanih cifara iz Prištine, te se očekuje period usaglašavanja na relaciji Sever Kosova – Priština. Iz budžeta severnih opština su izuzete plate za obrazovanje i zdravstvo, u skladu sa onim što su opštine dogovorile sa Beogradom. Vest koja je ipak obeležila ove sednice jeste prva smena u severnim opštinama od kosovskih izbora – dosadašnji predsednik Skupštine opštine Zvečan, iz redova GI SDP Oliver Ivanović, Darko Radovanović, smenjen je, a na njegovo mesto postavljen njegov partijski kolega Zoran Krstović.

Pre diskusije o budžetu u opštini Zvečan, u tajnom glasanju, sa 16 glasova za i 4 protiv, izglasan je novi predsednik skupštine ove opštine, Zoran Krstović, takođe iz partije Olivera Ivanovića, koji je odmah preuzeo dužnost i otvorio diskusiju o budžetu.

KoSSev je zatražio dostavljanje zapisnika sa jučerašnje sednice u Zvečanu, na kojoj je smenjen predsednik skupštine, Darko Radovanović, iz GI SDP Oliver Ivanović, a izabran njegov partijski kolega Zoran Krstović, kako bi javnost imala uvid u tok sednice. Pomoćnik predsednika SO Zvečan, Mirjana Marković nam je u telefonskom razgovoru rekla da to ne mogu da dostave usled "tehničkih problema, te da će zapisnik sa jučerašnje sednice biti dostupan u toku dana."

U izjavi za KoSSev, dojučerašnji predsednik ove skupštine je smenjen zato što mu je, po njegovim rečima, zamereno to što je otkazao redovnu sednicu ove opštine krajem avgusta, da bi u dogovoru sa gradonačelnicima, a usled krize u odnosima sa EULEX-om zbog hapšenja, 29. avgusta, zakazao vanrednu sednicu četiri opštine, na kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Radovanović ipak smatra da su u pitanju isključivo lični razlozi pojedinih odbornika iz njegove partije za ovu smenu, te da je sa njegovom smenom upoznat i lider ove partije koji se nalazi u pritvoru, Oliver Ivanović.

“Smenjen sam zbog toga što nisam odžao redovnu sednicu, a održao sam hitnu sednicu. U pitanju su lični interesi. S druge strane, SDP je bio na toj strani da se ja smenim, zato što sam bio maksimalno uz Kancelariju za KiM i sve što sam radio, radio sam uz dogovor sa Kancelarijom za KiM," u izjavi za KoSSev kaže Radovanović. 

Radovanović nije, međutim, bio raspoložen da govori o detaljima njegove smene, ali je napomenuo da su gradonačelnici bili iznenađeni kada su saznali da je smenjen, naglasivši da sve što je radio je bilo u interesu svoje zajednice i u dogovoru sa gradonačelnicima i Kancelarijom za KiM, pa je i 7. redovnu sednicu otkazao, zakazavši vanrednu sve četiri opštine usled aktuelnosti situacije u vezi sa hapšenjima.

Opštinski kosovski budžeti bez projektovanih plata za zdravstvo i školstvo

Za razliku od prvog predloga od 22 miliona evra, opština Zvečan je sada zatražila nešto više od 14, 5 miliona, od čega je 11 miliona projektovano za kapitalne investicije. I kao takav, ovaj budžet je i dalje višestruko veći od projektovane cifre iz Prištine, koja iznosi nešto malo više od 1,5 evra. Samo jedan albanski odbornik je glasao protiv, koji se požalio da nije posvećena dovoljna pažnja za ulaganja u albanska sela u ovoj opštini.

I opština Zubin Potok je takođe usvojila predlog budžeta za 2015. godinu i to uz kvorum i jednoglasno, ali je za razliku od opštine Zvečan, ovaj predlog sada veći od onog koji je predstavljen na sednici 26. septembra. Tako je usvojen predlog budžeta u iznosu od preko 21,5 milion evra, dok je, podsetimo, budžet ove opštine za 2014. godinu iznosio 1.860.000 evra. Za kapitalne investicije izdvojeno je nešto malo više od 14 miliona, a uključeno je 1.012 radnika opštine.

A u Leposaviću su juče održane i sednica i javna rasprava o predlogu budžeta. Budžet je izglasan sa 12 glasova za i 5 protiv i on iznosi 11,5 miliona, od čega je više od 6,5 miliona projektovano za kapitalne investicije. Na prethodno održanoj javnoj raspravi, učestvovalo je oko 60 građana, među kojima svega 10 žena i 3 pripadnika manjinskih zajednica. Nacrt je predstavio gradonačelnik, Dragan Jablanović, uz pomoć načelnika za finansije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.