Ustavni sud odbio da odlučuje o Briselskom sporazumu

Ustavni sud Srbije odbacio je zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, jer je većinom glasova ocenio da je reč o političkom, a ne o pravnom pitanju, saznaje Politika.
 
Odluka je doneta 10. decembra, na 35. sednici Ustavnog suda. Ovoj odluci prethodilo je više pripremnih ročišta, a glavna rasprava trajala je ceo dan.
 
Kako saznajemo, sud je na 40 stranica obrazložio odluku o odbacivanju predloga za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, ali obrazloženje još nije objavio na svom zvaničnom sajtu.
 
 
Podsetimo, ministar pravde, Nikola Selaković, izjavio je sredinom ove godine da Ustavni sud Srbije treba da se proglasi nenadležnim za utvrđivanje ustavnosti Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, jer je reč o političkom aktu.
 
"Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt, jer će time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrđivanje i vođenje politike," rekao je tada Selaković u javnoj raspravi o predlogu za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu, u aprilu 2013. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.