OSK između Prištine i Beograda

Izvor: RKT2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Tokom Tačijevog mandata formiranje Oružanih snaga Kosova (FAK) su blokirali Srbi svojim uslovljavanjima. Isa Mustafa je to stavio za jedan od svoja dva prioriteta. ”Srpska”, od koje zavisi dve trećine manjinskih glasova u Skupštini želi vojnu autonomiju na severu, isto kao što je bio slučaj i sa policijom. Beograd insistira da FAK bude deo pregovora u Briselu, prenosi ”Koha ditore”.
 
Jedan od dva prva prioriteta koje je postavio premijer Isa Mustafa odmah po preuzimanju nove dužnosti je formiranje Oružanih snaga Kosova. 
 
U prošlom mandatu bivši premijer Hašim Tači nije uspeo da dobije podršku Srba u parlamentu, za koje se smatra da su bili lojalniji od sadašnjih, uprkos ”nadljudskim ” naporima da im obezbedi rezervisana mesta za još jedan mandat u zamenu za glaqsove za vojsku. Tači je čak svu krivicu za neuspeh prebacivao na DSK zbog neizglasavanja ustavnih amandmana. 
 
Sada kada je postao Tačijev partner u vladi, osim pominjanja formiranja OSK-a kao glavnog prioriteta, nije pomenuo na koji način će podstaći drugog partnera – Listu ”Srpska” bez čijeg glasa ne može da dođe do izmene ustavnih amandmana. 
 
Iz Liste ”Srpska” niko nije rekao da li će glasatii za vojsku Kosova. Premijer Srbije Aleksandar Vučić sa čijim je blagoslovom Lista Srpska prihvatila da uđe u Vladu, ranije je rekao da će formiranje Oružanih snaga Kosova biti jedna od budućih tema dijaloga Kosovo- Srbija.
 
Prema analitičarima ”Srpska” će nastaviti da ide istim putem i u ovom sazivu kao ozbiljna smetnja u Skupštini Kosova. Oni predviđaju da će se kosovski Srbi opredeliti za stavljanje formiranja oružanih snaga kao teme za pregovore u dijalogu između Beograda i Prištine. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.