Ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda danas pred kosovskom vladom

Ustavni amandmani za formiranje Specijalnog suda danas će ponovo biti pred kosovskom vladom. Kosovska vlada će tako po drugi put, danas u 12 časova, glasati o amandmanima, pošto kosovski poslanici na svojoj sednici 26. juna nisu usvojili ove amandmane. Između neuspelog usvajanja amandmana i današnje sednice vlade, međutim, usledile su brojne posete američkih i drugih zvaničnika, koji su preneli poruku da se sud mora formirati. 

"Vlada Republike Kosovo će u petak održati redovni sastanak. Na ovom sastanku, vlada će razmotriti i proslediti Skupštini predložene ustavne amandmane koji se bave formiranjem Specijalne Komore i Kancelarije specijalnog tužioca," navodi se u saopštenju kosovske vlade za današnju sednicu.

Hitan sastanak predsedništva kosovske skupštine, zakazuje se sednica skupštine za usvajanje ustavnih amandmana za formiranje Specijalnog suda

Nešto pre podneva, RTK2 je preneo vest da je vanredna sednica predsedništva kosovske skupštine zakazana za podne.

"Predsedništvo Skupštine Kosova održaće vanrednu sednicu na kojoj se očekuje odluka o sazivanju nove plenarne sednice za razmatranje i izglasavanje ustavnih promena za osnivanje Specijalnog suda," navodi RTK2. 

Pročitajte još:

Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

Kosovo zvanično pokrenulo proceduru formiranja Specijalnog suda; ukloniti "taman oblak koji visi nad Kosovom" posle izveštaja Saveta Evrope

Ispunjavanje međunarodnih obaveza u tom smislu ni na koji način ne dovodi u pitanje borbu Oslobodilačke vojske Kosova i neće uticati na vrednosti kosovskog naroda u ratu, dodaje se dalje i ističe da će ispunjavanje obaveze Kosova biti u "službi razjašnjenja pojedinačnih sumnji koje se odnose na ovaj proces," a koji je "posebno važan korak za evro-atlantske integracione procese, sa ciljem daljeg jačanja strateškog partnerstva Republike Kosovo sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom."

Ustavni amandmani su ponovo pred kosovskom vladom, nakon što kosovski poslanici, 26. juna, nisu glasali za njihovo usvajanje. Kosovska vlada je prvi put glasala za prosleđivanje amandmana skupštini još 7. marta. 

Period između sednice skupštine 26. juna i današnje sednice vlade obeležen je posetama visokih zvaničnika iz, za Kosovo, prijateljskih zemalja. Od posete pomoćnice američkog državnog sekretara, Viktorije Nuland, preko američkog kongresmena Eliota Engela, do posete britanske baronese i državne sekretarke u britanskom ministarstvu spoljnih poslova, Džojs Analej – kosovskim zvaničnicima, međunarodni prijatelji, kako se često ističe, preneli su istu poruku  – Specijalni sud mora da se formira. 

"Kada Kosovo ispuni datu reč i formira sud, celom svetu će pokazati da je Kosovo spremno da napreduje i bude međunarodno prihvaćeno," rekla je Analej na konferenciji za novinare sa kosovskom predsednicom, Atifetom Jahjagom. 

Viktorija Nuland je u Prištini poručila da Kosovo pre letnje pauze mora da formira Specijalni sud za ratne zločine bivše OVK, te da je u razgovoru sa kosovskim zvaničnicima insistirala da sud mor da se formira što pre. 

A Eliot Engel je tokom svoje posete Kosovu, na svečanoj sednici kosovske skupštine, poručio da će specijalni sud za zločine OVK na Kosovu svakako biti formiran, a da je samo pitanje hoće li ga formirati Skupština Kosova, ili Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Znam da ovo nije fer, rekao je on, ali je dodao da ipak Kosovo mora da dokaže da nema šta da krije," preneli su kosovski mediji Engelovu poruku. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.