Kosovski pasoši u Rusiju samo tokom sportskih i posebnih događaja

Ulaz na teritoriju Ruske federacije sa kosovskim pasošima moguć je samo u slučajevima ispunjavanja međunarodnih obaveza Rusije u svojstvu primaoca događaja, kao i u slučaju sportskih događaja na teritoriji ove zemlje pod okriljem Međunarodnog Olimpijskog komiteta, ili međunarodnih sportskih federacija, a o načinu prolaska ruske granice sa ovim pasošima je procedura koja je uvedena uz znanje srpske strane, saopšteno je danas iz Ambasade Ruske federacije u Beogradu. Stav Rusije o Kosovu ostaje nepromenjen, dodaju iz ove ambasade.

"Ulaz sa pasošima takozvane 'Republike Kosovo' na teritoriju Ruske federacije moguć je samo u slučajevima koji se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Ruske federacije u svojstvu strane-primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član, ili učesnik takozvana 'Republika Kosovo', kao i radi obezbeđivanja učešća njenih predstavnika u sportskim događajima, koji se održavaju na teritoriji Rusije pod okriljem Međunarodnog Olimpijskog komiteta, ili relevantnih međunarodnih sportskih federacija," stoji u saopštenju i dodaje se:

"U druge svrhe procedura ulaza lica sa kosovskim pasošima na teritoriju Rusije ne menja se. Dakle, ovaj ulaz nije moguć."

Kao i niz drugih zemalja koje nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Rusija izdaje vize u obliku specijalnih formulara-umetaka u kosovske pasoše, navode dalje iz ove ambasade i dodaju da se "ulazni pečat o prolazu ruske granice u pasošima ne udara", a da "ova procedura odgovara srpskoj praksi tretmana kosovskih dokumenata" i da je uvedena "uz znanje srpske strane, koja je bila blagovremeno informisana o tome."

"Principijelan stav Rusije o Kosovu, koji se bazira na međunarodnom pravu i rezoluciji Saveta Bezbednosti UN 1244, ostaje nepromenjen," ističu dalje iz ove ambasade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.