Suđenje petorici Srba: Ključni svedok "Y" izneverio očekivanja tužioca

Juče je u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici održano još jedno ročište suđenja petorici Srba – Oliveru Ivanoviću, Dragoljubu Delibašiću, Nebojši i Iliji Vujačiću i Aleksandru Lazoviću, čime je završeno i ispitivanje zaštićenog svedoka "Y". Svedok je svedočio putem video linka, a iako je bio ključni svedok optužbe kada su u pitanju Ivanović i Delibašić, ocena advokata odbrane – Miodraga Brkljača je da su tužiočeva očekivanja izneverena.

Ono što je svedok rekao tokom ispitivanja nije potvrdilo ništa specifično što bi naše klijente moglo da poveže sa događajima od 3. februara 2000, rekao je Brkljač. 

"Tužilac je imao velika očekivanja od ovog svedoka, ali po onome što smo čuli kada je svedok ispitivao tužilac, ali i odbrana, mislim da su tužiočeva očekivanja izneverena," dodao je on. 

Kako je svedok svedočio o događajima koji se tiču Delibašića i Ivanovića, odbrana Vujačićevih i Lazovića nije učestvovala u ispitivanju ovog svedoka. 

Suđenje petorici Srba se nastavlja u ponedeljak, 3. jula, ispitivanjem svedoka optužbe, zatim sledi pauza do 16. septembra, nakon čega se ono nastavlja, takođe, ispitivanjem svedoka optužbe, a Brkljač očekuje da će se sa ispitivanjem svedoka odbrane početi tek oktobra, ili novembra.

Protiv petorice Srba (Oliver Ivanović, Dragoljub Delibašić, Nebojša Vujačić, Ilija Vujačić i Aleksandar Lazović) tužilac EULEX-a, Sezari Mihalčuku, ispred Specijalnog tužilaštva Kosova, podigao je 11. avgusta 2014. godine zajedničku optužnicu u vezi sa ratnim zločinom i teškim ubistvom. Optužnica protiv njih je veoma opširna, na više od pedeset stranica i sva petorica se optužuju za zločine nad albanskim stanovništvom.
 
Od petorice optuženih Srba, prvi je pritvoren bivši državni sekretar Ministarstva za KiM, Oliver Ivanović, 27. januara 2014, da bi samo sedam dana nakon njegovog hapšenja, bio uhapšen i bivši komandir policije u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Dragoljub Delibašić. 
 
Nakon njih, 15. aprila je uhapšen Nebojša Vujačić, koji je nakon zatvorskog pritvora bio u kućnom pritvoru, dok su Oliver Ivanović i Dragoljub Delibašić od svojih hapšenja sve vreme u pritvoru. 
 
Aleksandru Lazoviću i Nebojši Vujačiću je sudski pritvor izrečen 19. avgusta prošle godine, kada je istovremeno Iliji Vujačiću izrečena mera obaveznog javljanja policiji. Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću je 19. maja odobreno da se brane sa slobode, ali su ubrzo zatim oni vraćeni u pritvor. 

Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra 2014

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.