Uspostavljena Izborna posmatračka misiju EU za kosovske lokalne izbore

Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) na Kosovu i član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Alojz Peterle, zvanično je formirao misiju za kosovske lokalne izbore 22. oktobra. Ova misija prethodno je nadgledala i parlamentarne izbore.

Glavni tim, kako je saopšteno iz pres službe EU misije – čine osam izbornih analitičara EU, koji će ostati na Kosovu sve do okončanja izbornog procesa kako bi sproveli sveobuhvatnu procenu.

Tokom naredne nedelje, 18. septembra, glavnom timu pridružiće se 20 dugoročnih posmatrača, koji će, po dvoje – biti raspoređeni u timove širom Kosova.

Glavnom timu i dugoročnim posmatračima pridružiće se potom i 42 kratkoročna posmatrača i lokalno angažovani kratkoročni posmatrači iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske, čime će ukupna snaga misije iznositi oko 100 posmatrača.

Ubrzo nakon dana izbora, misija će objaviti preliminarne informacije o svojim nalazima na konferenciji za novinare u Prištini. Završni izveštaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese – biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa.

Šta su zaključci ovi misije u vezi sa kosovskim parlamentarnim izborima čitajte u vestima: 

Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

EU posmatrači: Izborni proces bio ometen zastrašivanjima, ipak izbori protekli mirno

Kako su protekli kosovski parlamentarni izbori i predizborna kampanja čitajte na našoj tematskoj stranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.