Uspenje Presvete Bogorodice obeleženo u manastiru Sokolica

FOTO: KoSSev

Uspenje Presvete Bogorodice, poznatije kao Velika Gospojina obeležava se danas u više pravoslavnih hramova širom Kosova. Centar okupljanja pravoslavnih vernika sa Severa Kosova, ali i šire, danas je manastir Sokolica.

Kao i prošlog leta, i ove godine se praznik obeležava uz primenu protivepidemioloških mera.

Jedna od njih podrazumeva da je ulazak u manastirski kompleks dozvoljen za najviše 40 posetilaca u jednom trenutku, dok u samom manastiru istovremeno ne sme da bude više od nekolicine ljudi.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i nema zadržavanja u samom manastiru. Takođe, vernici nemaju pristup čitavom manastirskom kompleksu.

Građani se pridržavaju mera. Veći broj vernika prisustvovao je jutrošnjoj liturgiji i nastavio da dolazi u toku dana.

Red održavaju volonteri uz monahinje, kao što je to bilo i u prošlosti. Za razliku od ranijih godina, na putu do manastira ove godine nije bilo policije, ali i za tim nije bilo potrebe, jer se nisu pravile veće gužve.

Manastir Sokolica sagrađan je između 14. i 15. veka i kulturno-istorijsko dobro je od posebnog značaja. Iako ne postoje tačni podaci ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je to bio velmoža po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara srpskog cara Lazara.

Sam naziv Sokolica potiče od sokolova kojih je bilo mnogo više nego danas u šumi oko manastira. Brdo na kome se nalazi manastir Sokolica je u narodu poznato kao Brdo sokolova.

U manastiru se čuva jedinstven primer umetnosti i duhovnosti za pravoslavne hrišćane – mermerni kip Bogorodice i malog Hrista, a već vekovima postoji snažno predanje i zapisi o isceliteljskim moćima ove majke Bogorodice sa malim Hristom u naručju.

Kip Presvete Bogorodice bio je jedan od najzapaženijih umetničko-istorijskih artefakta pravoslavlja na izložbi „Vizantija – snaga i moć“ održanoj u Metropolitenu, u Njujorku, pre nekoliko godina.

Upravo za Veliku Gospojinu, manastir je stecište lokalnog stanovništva i poklonika širom regiona koji dolaze da se poklone kipu.

Uspenje Presvete Bogorodice obeležava se u mnogim pravoslavnim svetinjama širom Srbije i sveta.

Praznik je obeležen i u crkvi u Lešku, koja je nedavno dobila novog sveštenika. Obeležavanju praznika u ovom selu na severu KiM prisustvovao je veći broj vernika iz čitavog kraja.

O tome čitajte u posebnoj vesti: Meštani Leška proslavili hramovnu slavu – Uspenje Presvete Bogorodice

Svečanu prazničnu liturgiju, uz litije, služio je danas episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije u manastiru Gračanica, dok se u porti manastira okupio veći broj vernika, javio je danas RTV Kim.

Nakon Velike Gospojine, 21. septembra pravoslavni hrišćani proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se „međudnevicom“, za koje se u narodu veruje da je najbolji period za branje svih plodova i lekovitih trava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.