Meštani Leška proslavili hramovnu slavu – Uspenje Presvete Bogorodice

Veliki praznik – Uspenje Presvete Bogorodice, poznatiji kao Velika Gospojina, danas se u više pravoslavnih hramova širom Kosova obeležava kao hramovna slava. Među njima je i crkva u Lešku koja je nedavno dobila novog sveštenika. Obeležavanju praznika u ovom selu na severu KiM prisustvovao je veći broj vernika iz čitavog kraja.

Crkva u Lešku datira iz 1925. godine. Posle urušavanja u zemljotresu 1980. biva obnovljena i osveštana deset godina kasnije od strane tadašnjeg patrijarha Pavla.

Za stanovnike Leška, pored Ilindana, kada se organizuje veliki sabor, praznik Uspenja Presvete Bogorodice takođe ima veliki značaj.

„Ovo je jedan od većih praznika u svetu, naša crkva ima veliki Blagoslov da upravo ima zaštitnicu Bogorodicu. Mi smo se danas njoj molili da ceo naš narod bude pod njenim okriljem, tako da se nadamo da će nas čuvati kao što nas je čuvala i do sada“, kazao je za KoSSev jerej Milutin Popadić.

Popadić je dodao da su sve najveće svetinje u srpskom narodu upravo posvećene Bogorodici.

„Ako se setimo Hilandara, evo danas i Gračanica slavi upravo istu slavu kao naša crkva – mi smo srećni zbog toga i nadamo se da nas Bogorodica čuva, moli se Bogu za nas i štiti sav srpski narod, a pogotovu narod na Kosovu i Metohiji.

Popadić je još jednom istakao značaj današnjeg dana za pravoslavni svet i podsetio da ga je sveti otac Justin Popović uporedio sa Hristovim vaskrsenjem.

„To je dan kada se Presveta Bogorodica po svojoj smrti vaznela na nebo, po promislu Božijem. Apostol Toma je treći dan po njenom upokojenju došao na grob, pošto je zakasnio na sahranu. I pošto je hteo da se pozdravi sa njom, kada su otvorili grob, videli su da se Bogorodica vaznela na nebo. Ona se jeste vaznela na nebo, ali je blagoslov njen i dalje sa nama, i ne samo danas, nego i svih ovih godina i do kraja sveta i veka“, kazao je jerej Milutin Popadić.

Meštani Leška vole svoj hram koji je i pre nekoliko godina freskooslikan i u velikom broju su prisutni na nedeljnim liturgijama, ali i za obeležavanja velikih praznika, kakav je današnji.

„Crkva je imala veliki značaj u očuvanju srpskog naroda kao što znamo kroz istoriju… Veoma je veliki ovo događaj danas, Uspenje Presvete Bogorodice, i veoma je lepo što se narod okuplja, mladi pogotovu, jer crkva je ta koja okuplja narod srpski. Kao što kaže Sveti vladika Nikolaj Velimirović – pomozi Bože da se Srbi obože, slože i umnože“, kazao je za KoSSev jedan od meštana Đorđe Ivanović.

Tvrdi i da, ukolko se Srbi budu „vratili svojim korenima i Hristovom putu – da će doći do duhovne obnove srpskog naroda“.

Vesna Ilić je takođe istakla značaj ovog praznika za meštane Leška.

„Radujemo se ovom prazniku. Hvala Bogu uvek viđamo nova lica, vratili su se duhovnosti i Pravoslavlju, crkvi i baš se radujemo zbog toga. Svake nedelje smo tu, otac Milutin nam se pridružio, on nas okuplja ovde u velikom broju i uvek je ovako radosno i praznično. Velika je blagodat što je otac Milutin sa nama i što će, ako Bog da, da nastavi časno delo oca Miroslava, kome smo svi zahvalni“, dodala je Ilić.

Upravo je danas sveštenik Milutin Popadić služio prvu liturgiju u hramu u Lešku, u koji je, nakon rukopoloženja postavljen za služitelja. Na taj način ovaj mladi sveštenik nastavlja porodičnu tradiciju, s obzirom na to da je njegov otac, prota Miroslav Popadić u ovom hramu služio deceniju i po.

Milutin Popadić je za KoSSev kazao da je želeo da služio u Hramu u Lešku, te da su mu sada snovi ispunjeni.

„Naš narod kaže da čovek snuje, a Bog odlučuje. Moji snovi jesu bili da budem ovde u Lešku, ali eto, hvala Bogu što je i Božiji blagoslov bio takav – Božija volja i blagoslov episkopa Teodosija – da se posle dve godine đakonske službe, vratim ovde u Lešak kao sveštenik. Srećan sam zbog toga, verujem da je i narod srećan“, kazao je Popadić.

„Želimo mu dobrodošlicu i da nastavi onaj rad vredni kao što je njegov otac pre dve godine ostavio ovde meni u amanet, ja sam produžio, a zajedno, ako da Gospod Bog, još veće ćemo delo stvoriti od naših prethodnika, kazao je danas u Lešku jerej Milan Jakić, istakavši da mu je posebno drago što je Milutin Popadić, na današnji praznik služio prvu liturgiju u ovom hramu.

Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice završava se dvonedeljni Gospojinski post, tako da su mnogi vernici primili svetu tajnu pričešća i nastavili da u radosti proslavljaju ovaj veliki praznik.

Uspenje Presvete Bogorodice, poznatije kao Velika Gospojina danas se obeležava u više pravoslavnih hramova širom Kosova.

Svečanu prazničnu liturgiju, uz litije, služi je danas episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije u manastiru Gračanica, dok se u porti manastira okupio veći broj vernika, preneo je RTV Kim.

FOTO: RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.