Usled pandemije na Kosovu smanjeni i uvoz i izvoz

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pandemija izazvana koronavirusom zahvatila je skoro sve ekonomske sfere. Od najave hitnih mera preduzetih za sprečavanje i širenje koronavirusa, uvoz proizvoda na Kosovo se smanjio, što znači smanjenje potrošnje.

Prema podacima Carine Kosova, samo za mart i april ove godine uvoz proizvoda se smanjio, preko 139 miliona evra, dok je izvoz robe sa Kosova manji za preko tri miliona evra.

„Od 01.03. 2020. do 30.04.2020. uvoz proizvoda na teritoriju Kosova iznosio je preko 441 milion evra, sa preko 580 miliona evra, koliko je bio u istom periodu prošle godine.

„Izvoz od preko 61 miliona evra u martu i aprilu prošle godine opao je na 58 miliona evra“, rekao je Adriatik Staviljeci (Stavileci) u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Paralelno sa uvozom, takođe je opala potrošnja, što, prema ekonomskim stručnjacima, direktno utiče na prihode kosovskog budžeta.

To je zato što najveću vrednost budžeta pune prihodi Carine Kosova i Poreske uprave Kosova. Kosovo zavisi od uvoza stranih proizvoda, bilo iz regiona, bilo iz zemalja Evropske unije, jer domaća prerađivačka industrija i dalje ostaje nerazvijena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.