Specijalni sud nastavlja sa radom tokom pandemije, prve optužnice se očekuju u julu

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Specijalni sud nije zaustavio rad ni za vreme pandemije koronavirusa. Do sada su u Specijalizovanim komorama podignute dve optužnice, jedna u februaru, a druga u aprilu ove godine. U očekivanju revizije, sudski zvaničnici iz Haga rekli su da su spremni da preduzmu pravne mere.

„Specijalizovane komore Kosova su u potpunosti funkcionalne i spremne za razvoj poštenih, nepristrasnih i nezavisnih procesa u sigurnom okruženju. Uprkos pandemiji koronavirusa, Specijalizovana veća nastavljaju intenzivan rad na obezbeđivanju ispunjenja mandata suda“, izjavio je portparol Specijalnog suda Majkl Dojl (Michael Doile).

Dodaje, međutim, da su preduzeli mere kako bi u sudu mogli da postupaju u skladu sa preporukama i odlukama nadležnih organa javnog zdravlja, zadržavajući kontinuitet i potpunu funkcionalnost Specijalnog suda. Prema Dojlu, ove mere uključuju rad na daljinu i održavanje sastanaka kad god se za to ukaže potreba.

Juli je poslednji šestomesečni rok kada prva optužnica mora biti potvrđena ili odbačena. Sadržaj optužnice je poverljiv i objavljuje se samo ako se potvrde sumnje sudije iz prethodnog postupka, prenosi KOHA.

Podizanje optužnice čak i u vreme pandemije, prema mišljenju advokata Arianita Kocija, dokazuje ozbiljnost Specijalnog suda u ispunjavanju svog mandata.

Koci, koji je branilac nekih koji su osumnjičeni za ratne zločine, a saslušani u Hagu, kaže da bi prva suđenja mogla početi uskoro, ali potencijalni optuženi trenutno nisu poznati.

Kada je reč o saradnji sa kosovskim vlastima, portparol specijalizovanih veća, Dojl, podsetio je na obavezu da moraju da odgovore na svaki zahtev ili odluku suda.

„Na osnovu zakona, kosovske vlasti dužne su da sarađuju sa Specijalizovanim komorama u pogledu odluka ili zahteva koje mogu da imaju“, rekao je Dojl.

Reze Hodža (Rreze Hoxha), iz Grupe za pravne i političke studije kaže da pitanje koje i dalje ostaje nepoznanica u vezi sa radom Specijalnog suda jeste to da li će biti podignute i potvrđene optužnice protiv saslušanih u cilju krivičnog gonjenja ili ne.

„I ako je tako, onda prema kojim međunarodnim doktrinama će se optuživati. Više je nego važna praksa koju sledi Haški tribunal, a prema kojoj je nekim licima koja je pozvalo Specijalno tužilaštvo, ovaj sud već sudio i oni su oslobođeni“, rekla je ona.

Do sada su Specijalizovana veća pozvala oko 250 ljudi na saslušanje u Hag ili u kancelarije EULEX-a u Prištini. Mnogi su bili deo više hijerarhije OVK i nekadašnji komandanti oblasti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.