Uskoro

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Jedan od najskupljih problema sa kojim se građani Kosova suočavaju u predhodnih par godina, jeste prelazak iz Kosova u Srbiju i obrnuto. Da bi svojim automobilima kosovskih ili srpskih registarskih tablica prešli na jednu ili drugu stranu, građani moraju da plaćaju ogromne cene polise osiguranja.

Da bi izbegli plaćanje polise osiguranja, koja na godišnjem nivou za ulaz vozila sa srpskim tablicama iznosi oko 600 evra, Srbi sa Kosova pribegavaju kupovini automobila sa oba para tablica, koji često prelaze vrednosnu cenu vozila, zato što registracija i osiguranje godišnje koštaju preko 500 evra. Za automobile sa RKS tablicama ulaz u Srbiju košta oko 70 evra za nedelju dana za takozvane probne tablice.

Generalni direktor osiguravajuće kuće Siguria, Rahim Pacoli pojasnio je trenutne iznose taksi koji se moraju platiti prilikom ulaska i izlaska sa Kosova najavljujući smanjenja koja bi trebalo da uslede uskoro kao posledica dogovora u Briselu. 

"Radi se na novom sporazumu koji je pri kraju i koji će omogućiti da se smanje veoma visoke takse, koje su na godišnjem nivou iznosile 603 evra, za građane Srbije pri ulasku na teritoriju Kosova, dok je ulazak u Srbiju građane Kosova koštao malo skuplje – 616 evra, plus 30 evra za probne tablice i 50 evra za dan. Što se novog sporazuma u Briselu tiče, on je blizu ostvarenja", kaže Pacoli. 

Generalni direktor Sigurije objašnjava kako će ubuduće izgledati procedura. 

"Srpska strana će uvesti polisu osiguranja kao što je zeleni karton koja će važiti godinu dana i Srbi sa Kosova će moći da je izvade u svom mestu stanovanja. Ona će biti deset puta povoljnija nego sada. Isti uslovi će važiti i za Albance sa Kosova pri ulasku na teritoriju Srbije".

"U slučaju saobraćajne nesreće na teritotriji Srbije, sporazum predviđa, da na mestu nesreće bude i saobraćni policajac koji zna albanski jezik, kako bi se na tom jeziku napisao izvestaj. Isto važi i za građane Srbije na teritoriji Kosova. Ovaj sporazum će ubrzo stupiti na snagu", zaključuje Pacoli.

Veliki broj Srba sa centralnog Kosova koji često putuju, poseduju oba para tablica kako bi smanjili troškove prelaza, ali to i dalje veliko opterećenje za kućni budžet.

Da bismo saznali više o ovom problemu, probali smo da stupimo u kontakt sa MUP-om Kosova, međutim oni nisu odgovarali na naše pozive. Nezvanično saznajemo da kazna za vozila iz Srbije koja nemaju polisu osiguranja iznosi 290 evra.

Podsećanja radi, tehnički timovi Prištine i Beograda trebali su da raspravljaju u ovom problemu još sredinom januara, međutim to se još uvek nije dogodilo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.