Beograd obezbeđuje „individualnost“ pravosuđa za Sever

Izvor: iz dnevnog pregleda štampe (tekst na engleskom originalno preuzet sa http://media.unmikonline.org/)

Kosovo i Srbija su se složili da će za celokupan region Mitrovice, sedam opština (ne samo sa srpskom većinom), postojati jedan osnovni sud i da će to biti finalizovano na sledećem sastanku dva premijera. Međutim, postojaće posebne zgrade na severu, dok će "jedinice" suda odražavati etnički sastav određene oblasti. Srbija kaže da ovo osigurava "individualnost i specifičnost Srba na severu".

Slično komentarima nakon prethodnih sastanaka, premijer Hašim Tači, dao je nekoliko detalja o čemu se razgovaralo na sastancima ali je naglasio da će "sve biti u skladu sa zakonima i ustavom Republike Kosovo". Predsednik Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić, je istakao da je očuvana "indivudualnost i specifičnost Srba na Severu Kosova". "Ne mogu da kažem da smo postigli dogovor, jer još uvek nije završen, ali mogu da kažem da smo na pravom putu", rekao je Dačić.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.