Uskoro istraga protiv "uzurpatora" imovine kojom upravlja KPA

Svako ko ilegalno, ili bez autorizacije koristi prostor koji je pod upravom Kosovske privatizacione agencije i odbije da napusti imovinu, u skladu sa zahtevom nadležnih lica – suočiće se sa krivičnim postupkom, saopšteno je iz kosovskog tužilaštva, nakon jučerašnjeg sastanka glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija i direktora Kosovske policije, Špenda Madžunija. Sastanak predstavnika tužilaštva i policije usledio je nakon što je KPA objavila imena "uzurpatora" lokala nekadašnjih javnih preduzeća koja bi trebalo da se privatizuju, a među kojima je najviše onih iz Severne Mitrovice.

Čelnici Kosovske policije i tužilaštva su se, međutim, sastali i "kako bi razgovarali o pokretanju istrage protiv lica koja su nezakonito zauzela javnu imovinu, bez odobrenja iz KPA".

"Obe strane su se složile da se uključe u intenziviranje saradnje između ove dve institucije, koordiniraju svoje aktivnosti sa ciljem razvijanja i završetak istrage o ovim slučajevima na najefikasniji način," dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još:

KPA "zažalila": EULEX i UNMIK nisu uzurpatori u Mitrovici

KPA objavila imena "uzurpatora" lokala za privatizaciju; najviše njih u Severnoj Mitrovici

Ljumezi i Madžuni su razgovarali nakon što je KPA početkom nedelje objavila "listu aktuelnih uzurpatora nekadašnjih društvenih preduzeća". Lista sadrži imena navodnih uzurpatora, uz imena nekadašnjih preduzeća kojima je "uzurpirani" prostor pripadao, opštinu u kojoj se prostor nalazi, te njegovu kvadraturu. Od ukupno 170, kako navode iz KPA, uzurpiranih lokala, uključujući i zemljište, najveći broj se nalazi u "regionu Mitrovice" (severne i južne, uključujući i manja mesta u blizini Južne Mitrovice). Trideset i jedan "uzurpirani" prostor nalazi se u Severnoj Mitrovici, u Leposaviću 8, a u Zvečanu i Zubinom Potoku po četiri. Severna Mitrovica je tako opština sa najvećim brojem "uzurpiranih" lokala, a za njom slede Priština – sa 20, Vučitrn sa 17 i Južna Mitrovica i Glogovac sa po 15.

Iako su se na listi "uzurpatora" prvobitno našle i kosovske lokalne institucije, kao i međunarodne misije – UNMIK i EULEX, KPA je u naknadnom saopštenju, navela da oni nisu uzurpatori, te da se njima smatraju lica koja "koriste imovinu nezakonito u komercijalne svrhe i koja ne prihvataju organ uprave KPA predviđen članom 5. Zakona o upravljanju KPA društvenom imovinom".

Na listi "uzurpiranih" prostora nalaze se i lokali Jugobanke. Međutim, u spisku KPA se navodi da je Jugobanka vlasnik svog prostora, a da istovremeno posluje u svom poslovnom prostoru bez, kako se navodi, ugovora.

Najveći broj "uzurpiranih" lokala na KiM-u, prema podacima KPA, jesu oni koji su pripadali LUX-u i Jugopetrolu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.