Urednici medija sa KiM za Danas o odnosu političkih subjekata prema nezavisnim medijima

Foto: Srpska lista, Fejsbuk

Nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na KiM, juče uputilo protestnu notu zbog selektivnog pozivanja novinara od strane Srpske liste, a prilikom predaje liste kandidata Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini za predstojeće lokalne kosovske izbore 17. oktobra, list „Danas“ je razgovarao sa urednicima KoSSeva i Radio Goraždevca o odnosu ovog političkog subjekta prema njima i drugim medijima.

Lazarević: Iz Srpske liste dobijamo samo tišinu

„Prema mojim saznanjima i iskustvu, mislim da je KoSSev jedini medij na srpskom jeziku na Kosovu koji zvanično od Srpske liste kao stranke ne dobija već nekoliko godina nikakvu informaciju – saopštenje, odgovore na pitanja, pozive za javne događaje. Oni se ne javljaju na naše pozive, niti odgovaraju na poruke. Potpuna tišina i cenzura“, kaže za Danas urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

Lazarević navodi da su prema KoSSevu u tom smislu posebno restriktivni nekadašanji gradonačelnik, a potom i ministar i zamenik premijera Goran Rakić, poslanik i zadužen za komunikaciju sa medijima Igor Simić, dojučerašnji načelnik kosovskomitrovičkog okruga Slavko Simić, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, zvaničnik iz Štrpca Bratislav Nikolić, poslanik i nekadašnji predsednik privremenog organa u Zvečanu Ivan Todosijević.

„Iako su par puta odgovorili na poziv, pa čak ponekad i rekli nešto u početku, stupanjem na novu funkciju, ništa manje restriktivni u međuvremenu nisu postali ni sadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, koji je prestao da se javlja još dok je bio na poziciji zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i šefica opštinske administracije Adriana Hodžić, koja je ujedno i najglasnija u retoričkoj promociji profesionalnog i transparentnog odnosa prema građanima. Ostali zvaničnici, iako često izbegnu komunikaciju, umeju i da kažu po koju i da se uljudnije i kudikamo profesionalnije ponašaju prema novinarima u našoj redakciji. A među njima postoje i neke institucije koje predvodi Srpska lista, i pojedinci koji su svetli primer“, objašnjava Lazarević.

Ona dodaje da, koliko je njoj poznato, kada su u pitanju ostale redakcije i pojedinci, Srpska lista makar pošalje saopštenje. Lazarević ukazuje na to da je imala prilike da vidi mejling liste, na kojima se nalaze desetine medijskih adresa, ali ne i njihova.

„Kolege iz drugih redakcija takođe često prenose iskustva da je i njima Srpska lista redovno nedostupna za komentar, za odgovore na pitanja i tako dalje. Naravno, iz ovoga izuzimam partijske i političke redakcije, čiji je stvaran posao da budu isključivo megafon upravo političarima“, ističe Lazarević.

Upitana zbog čega ne dobijaju pozive, ona odgovara – „pitajte njih, i ja bih volela da čujem odgovor“.

Dimitrijević: Radio Goraždevac odavno nema nikakvu saradnju sa Srpskom listom

Glavni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević, kaže za Danas da, što se tiče Srpske liste, možda se njegovi stavovi u potpunosti ne podudaraju sa stavovima UNS-a, mada se u mnogim segmentima slaže.

„Kada je u pitanju medij koji ja zastupam, on odavno nema nikakvu saradnju sa Srpskom listom. Ne zato što mi nećemo, već zato što oni selektivno obaveštavaju medije, selektivno se odazivaju na pozive za intervjue, i tu pre svega prednjači Kosovo onlajn, na kome Srpska lista dominira kao na jednom portalu koji finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju i iza koga je jasno da stoji vlast u Beogradu. Mi kao nezavisni mediji imamo problema da dobijemo odgovore na neka pitanja kada je u pitanju Srpska lista. Odgovori na mnoga pitanja nisu dobijeni“, navodi Dimitrijević.

On konstatuje da je to ogroman problem kada je u pitanju rad nezavisnih medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista je predala u subotu listu svojih kandidata za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra, međutim, kako navode iz UNS-a, na događaj nije pozvana većina medijskih kuća, kako lokalnih, tako i dopisnika sa KiM-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.