SAD ponovo produžile uredbu o vanrednom stanju za Zapadni Balkan

Uredba o vanrednom stanju SAD bela kuca 2
FOTO: KoSSev

SAD ponovo produžile uredbu o vanrednom stanju za Zapadni Balkan…

Odlukom koju potpisuje američki predsednik, Džozef Bajden, ponovo je, sada na godinu dana, produženo važenje uredbe o vanrednom stanju za Zapadni Balkan. Akcije osoba koje ugrožavaju mir i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju da predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD, konstatuje se.

Sjedinjene Američke Države su još juna 2001. godine donele uredbu kojom je tadašnji predsednik proglasio vanredno stanje za ovaj region.

Odluka je doneta u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima a:

„Kako bi se suočili sa neobičnom i izuzetnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici Sjedinjenih Država, usled radnji lica koja su angažovana ili pomažu, sponzorišu ili podržavaju ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (koja je sada Republika Severna Makedonija) i drugde u regionu Zapadnog Balkana, ili opstruišu implementaciju Dejtonskog sporazuma u ​​Bosni ili Rezoluciju 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija od 10. juna 1999. godine na Kosovu“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ova uredba je potom izmenjena izvršnom naredbom 2003. godine.

Cilj izmene bilo je preduzimanje dodatnih koraka u vezi sa radnjama koje „ometaju sprovođenje Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine koji se odnosi na Severnu Makedoniju“, dodaje se u saopštenju.

U svojoj odluci koja je objavljena na sajtu Bele Kuće Bajden navodi da je 8. juna 2021. potpisao izvršnu naredbu kojom je proširen obim vanrednog stanja:

„Konstatujući da situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije ( Zapadni Balkan), u protekle dve decenije, uključujući podrivanje posleratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i široko rasprostranjena korupcija u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, koče napredak ka efektivnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i time predstavlja neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država“.

Tri godine kasnije, odnosno pre dva dana, Bajden dolazi do istog zaključka.

„Akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju da predstavljaju neobičnu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država“.

Usled toga, Bajden je odlučio da se nastavi primena uredbe o vanrednom stanju.

„Produžiću na godinu dana nacionalnu vanrednu situaciju proglašenu izvršnom naredbom 13219 u vezi sa zapadnim Balkanom“, zaključuje se.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.