Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema KiM-u proglašena neustavnom

Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Kosovu i Metohiji je neustavna, odlučeno je na sednici Ustavnog suda Srbije, 26. marta, saopšteno je iz ovog suda. Na osnovu ove uredbe Vlade, koja je usvojena 23. decembra 2011. godine, propisano je više regulativa, među kojima i ona o načinu ulaska građana sa Kosova u centralnu Srbiju, a koji poseduju kosovske lične karte, to jest, izdatu potvrdu o ulasku i izlasku sa teritorije Srbije, kao i ulazak vozila sa kosovskim registarskim tablicama na teritoriju centralne Srbije. Ustavni sud je, međutim, na istoj sednici odbacio inicijavitu, a na istoj sednici Ustavni sud je i odbacio inicijativu za pokretanje postupka ocene ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom.

Ustavno sud je na istoj sednici suda odbacio inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Odluke o prihvatanju Izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa "Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije", uključujući proces implementacije postignutih dogovora kojim je Vlada prihvatila Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa.


Pročitajte još: 

Ustavni sud odbio da odlučuje o Briselskom sporazumu

DSS KiM: Srbijom gospodare strane zapadne ambasade, ne čudi što odluke Ustavnog suda nisu u skladu sa zvaničnim državnim interesima

Srpska vlada usvojila novu uredbu o priznavanju diploma kosovskih univerziteta

 

Neustavno priznavanje diploma iz Prištine

Ustavni sud je "utvrdio da Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija ('Službeni glasnik RS', broj 98/11), nije u saglasnosti sa Ustavom."

Na zvaničnoj Internet stranici Ustavnog suda se dodaje i da je ovaj sud odbacio zahtev za "obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu navedene Uredbe".

Inicijativu za ocenu ustavnosti ove Uredbe pokrenula je Demokratska stranka Srbije, koja je u svom obrazloženju i navela da je ovom Uredbom prekršeno više članova Ustava, da se ograničavaju i narušavaju Ustavom zajamčena prava i slobode građana, ali i da se "grubo i protivustavno narušava jedinstvo i nedeljivost teritorije Republike Srbije".

 


Ovom, sada već neustavnom Uredbom, propisano je niz regulativa, među kojima i ona o mestu prelaska administrativne linije između Srbije i Kosova i Metohije, te je tako prelazak licima dozvoljen samo na sledećim mestima:

Depce – opština Preševo; Končulj – opština Bujanovac; Dobrosin – opština Bujanovac; Breznica – opština Bujanovac; Muhovac – opština Bujanovac; Medevce – opština Medveđa; Sponce – opština Medveđa; Merdare – opština Kuršumlija; Rudnica – opština Raška; Tabalije – grad Novi Pazar i Vučja Lokva – Odojević, grad Novi Pazar.

A prelaz izvan tih mesta dozvoljen je samo uz odobrenje nadležnog organa u slučaju više sile, dok vlada može i da zabrani, ili ograniči i kretanje, zadržavanje i nastanjivanje na određenim delovima teritorije Srbije uz administrativnu liniju.

Ovom uredbom propisani su, takođe, posebni uslovi za prelazak administrativne linije za ona lica koja poseduju kosovske lične karte, kao i prelaz administrativne linije vozila sa kosovskim registarskim tablicama.

"Licima sa područja Kosova i Metohije, koja poseduju identifikaciona dokumenta izdata od strane privremenih institucija u Prištini, prilikom prelaska administrativne linije i prelaska državne granice i ulaska u Republiku Srbiju, izdaje se Dokument o ulasku i izlasku, koji važi najduže 15 dana."

"Licu koje upravlja motornim vozilom sa registarskim tablicama izdatim od strane privremenih institucija u Prištini (tzv. RKS tablice), izdaju se tablice za privremeno označavanje vozila i potvrda o njihovom korišćenju."


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.