Uran Ismailji: Strahujući od PDK, Aljbin Kurti se klanja „Profesoru“ Isi Mustafi

Današnji sastanak lidera LDK i pokreta Samoopredeljenje, Ise Mustafe i Aljbina Kurtija, nije rezultirao koalicijom, kako se spekulisalo. Umesto toga, lideri ove dve stranke su se dogovorili da će na sednici kosovske skupštine 22. avgusta glasati za raspuštanje skupštine. Ipak, njihov sastanak nije prošao nezapaženo u Prištini.

Prošlo je skoro mesec dana od ostavke kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja. Kosovski mediji svakodnevno informišu javnost o najnovijim dešavanjima na kosovskoj političkoj sceni, spekuliše se o vanrednim parlamentarnim izborima i mogućim koalicijama. Još uvek ništa sa sigurnošću nije bilo potvrđeno, osim da će se 22. agusta održati sednica na kojoj če biti raspravljano u raspuštanju skupštine. Ukoliko do toga dođe, raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je neizbežno.

Pokret Samoopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem, je nagovestio da bi moglo doći do koalicije sa najvećom opozicionom strankom, LDK na čelu sa Isom Mustafom. Međutim, pored ponude za stranačku koaliciju, Samoopredeljenje od LDK traži i da kandidatura za premijersko mesto bude dodeljena upravo Aljbinu Kurtiju. Ovo je, očekivano, naišlo na negodovanje LDK zvaničnika, koji kao najveća opoziciona stranka odbijaju da čine ustupke bilo kome.

Isa Mustafa je svojevremeno izjavio za T7 da ni u kom slučaju LDK ne može da napravi koaliciju sa nekim i odustane od mesta premijera, dodajući da to mesto pripada njegovoj partiji, koja je trenutno najveća parlamentarna kosovska partija.

Kako zvaničnici LDK odbijaju da kao najveća opoziciona stranka predaju kandidaturu za mesto premijera bilo kome sa kim bi mogli ući u stranačku koaliciju, kosovski mediji pišu da bi Vljosa Osmani, poslanica LDK mogla biti kandidatkinja svoje partije za kosovsku premijerku.

Vljosa Osmani bi, ukoliko bi se spekulacije obistinile, bila prva žena kandidovana za čelo izvršne vlasti na opštim izborima na Kosovu ikada. Gradonačelnik Gnjilana i jedan od vodećih osoba u LDK, Ljufti Haziri je po tom pitanju izjavio da Vljosa Osmani „ima priliku da se kandiduje, i da će je uvek imati“.

Ipak, danas je održan sastanak lidera dve najveće opozicione stranke, LDK i Samoopredeljenje, ali uprkos najavama, do formiranja predizborne koalicije nije došlo. U izjavi za medije Aljbin Kurti je rekao da je sa liderom LDK razgovarao o „političkoj situaciji u zemlji i teškoj ekonomskoj situaciji, potrebi izlaska iz krize i stavljanja države na put razvoja, te da će LDK i VV 22. avgusta biti u potpunosti za raspuštanje Skupštine i otvaranje puta za nove demokratske izbore“, piše Koha.

Oštre reakcije PDK i AAK

Uprkos izostanku dogovora, ovaj sastanak je izazvao brojne reakcije drugih političkih opcija u Prištini, uključujući i reakciju potpredsednika PDK i ministra zdravlja, Urana Ismailjia, koji je na svom Fejsbuk profilu ocenio da je inicijativa Samoopredeljenja za koaliciju sa LDK znak slabosti.

On je u svojoj objavi optužio Kurtija da „preklinje“ za partnerstvo.

„Aljbin Kurti se sastao sa Isom Mustafom. Kako se osećaju glasači Samoopredeljenja kada ih izda Aljbin Kurti preklinjući Isu Mustafu za partnerstvo?! Njegove pristalice šokirane su činjenicom da je Isu Mustafu nazvao profesorom i poželeo mu dobar rad i zdravlje. Kako smešno i kako ironično. Jedno vreme Isa Mustafa za njega nije bio profesor već sluga Rahmana Morine, Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Bio je sluga Srbije koji vrši bosnizaciju Kosova i Esat Paša koji predaje teritoriju Crnoj Gori. Nekada ga je optužio za 72 slučaja organizovanog kriminala, a danas mu laska ponudom za koaliciju. On danas vidi kao nadu čoveka koga je optuživao da prazni Kosovo ubijajući perspektivu. U njegovim zlatnim danima huliganstva, Isi Mustafi nije poželeo uspešan rad, već opaki i nasilni pad. Nije mu poželeo dobro zdravlje i dug život, već kratku vladavinu i nesrećan kraj, ugrožavajući njegovo zdravlje suzavcem“, prenosi Koha.

Takođe, Ismailji je u svom postu napisao da se Kurti klanja „profesoru“ dok mu ne daju ono što je tražio i to sve zbog straha da će sam izaći na izbore, straha od PDK i pohlepe za privilegijama. On smatra da će ovakvi postupci kosovskih zvaničnika samo povećati građansku podršku PDK.

„Naš put ka potvrđivanju kao najvećoj demokratskoj sili u zemlji je nepovratan. Ostajemo jedini način borbe protiv korupcije, nepotizma i izgradnje države koja nudi sigurnu budućnost za sve njene građane“, zaključio je Ismailji.

Među reakcijama kosovskih političkih zvaničnika na današnji sastanak, izdvojila se i ona od strane AAK, koja je današnji sastanak nazvala „kafom Zajednice bez ikakve poruke za državu“, prenosi Gazeta Blic.

Vidi još:

Izbori na Kosovu: Da li će doći do koalicije dve najveće opozicione stranke

Kosovo bi moglo da dobije prvu kandidatkinju za premijerku

Isa Mustafa reizabran na mesto lidera LDK

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.