Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

„Savez za Srbiju (SzS) će vrlo brzo doneti konačnu odluku o bojkotu izbora, pošto predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS), Aleksandar Vučić, nema nameru da obezbedi fer i demokratske uslove, iako će deklarativno prihvatiti gotovo sve“, rekli su lideri Narodne stranke, Vuk Jeremić i Demokratske stranke, Zoran Lutovac. Jeremić je naveo da je odluka o bojkotu „trenutak istine“ i najbrži put ka smenjivanju Vučićevog režima, i dodao da se time stvari bitno pojednostavljuju jer će postojati samo dve kolone – svi koji su za vlast će izaći na izbore, a svi koji su protiv će ih bojkotovati.

Pokazati da vlast po svaku cenu i podaništvo istoj, nije prioritet bar nekome u Srbiji je dovoljna pobeda nad diktatorom i bolesnim režimom. Oni kojima je bolest vlasti po svaku cenu prešla u hronično, neka se uguše u sopstvenom zlu.

U intervjuu za RTS, Vučić je rekao da je spreman da uradi puno kako bi se iz javnosti „skinula besmislena priča“ o izbornim uslovima.  „Uredite biračke spiskove. Napišite šta hoćete u biračke spiskove, svako ime napišite. Gotovo sve ću prihvatiti po pitanju biračkih spiskova i finansiranja stranaka“, rekao je on.

Zamislite da ljudi iz opozicije čitaju biračke spiskove, sede i dopisuju ili ispisuju imena!? Nije moguće i blesavo je. Pa to se uređuje zakonom i sprovođenjem istog. Finansiranje stranaka je takođe banalna stvar. Količina bezobrazluka koja je ugrađena tom čoveku je jednaka jedino količini drskosti u svim njemu potčinjenim ljudima na vlasti u Srbiji, od njega pa sve do predsednika saveta mesnih zajednica.

Dajući prvi zvanični komentar o protestima u Moskvi, portparol Kremlja, Dimitrij Peskov je rekao da Putin nije komentarisao demonstracije zato što ne vidi „ništa posebno“ u vezi s njima. Peskov je dodao da postoje mnogo važnije teme u Rusiji kojima se predsednik bavi. Peskov je odbacio i navode da su protesti gurnuli zvanični Kremlj u političku krizu i rekao da je odgovor policije na protestima bio adekvatan.  U glavnom gradu Rusije se već tri nedelje održavaju veliki opozicioni protesti, a policija je do sada pritvorila više od 1000 ljudi. Protesti održani u subotu se smatraju najvećim u poslednjih osam godina.

Nešto mi ovde veoma liči, a u nečemu sam siguran da će tek da liči, na ponašanje autoritarnih režima i vladalaca danas i kod nas. Sada se nešto pitam, da li su oni koji su za proteste protiv režima u Srbiji, a za Rusiju, sada na strani Putina ili demonstranata? Ne bih voleo da sam sada na njihovom mestu, kada bi ih novinari to pitali. Doduše, to njima nije prvi put da vešto prećute ili otplivaju.

Već drugi dan letovi sa aerodroma u Hongkongu su obustavljeni zbog protesta, nakon što su demonstranti zauzeli sve terminale. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vide oklopni transporteri Narodne policije kako idu ka lokaciji u Šenženu gde se održavaju vežbe, prenosi AP. Aerodrom u Hongkongu, jedan od najprometnijih na svetu, otkazao je od juče sve letove, pošto je nekoliko hiljada demonstranata koji traže demokratske promene ušlo na glavni terminal.

Mi bismo za početak mogli da blokiramo aerodrom Morava u Lađevcima. Ne bismo izazvali nikakvu štetu, a uvežbali bismo se.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.