Upravljački tim sa gradonačelnicima: ZSO po Prvom briselskom sporazumu, da doprinese zaštiti Srba

Upravljački tim za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština održao je još jedan sastanak. Ovog puta razgovarali su sa gradonačelnicima deset srpskih opština na Kosovu – saopštili su nakon ovog sastanka. Zaključili su da bi Zajednica srpskih opština trebalo na „odlučujući način da doprinese jačanju lokalne demokratije i zaštiti interesa srpskog naroda“.

Nadležnosti ZSO trebalo bi da ostanu onakve kako su definisane Prvim briselskim sporazumom – istakli su takođe, podsećajući da bi prema istom sporazumu, ZSO trebalo da ima predsednika, savet, odbor, administraciju i kancelariju za žalbe.

Podsetimo, odlukom predsednika i premijera Kosova, 4. aprila reaktiviran je Upravljački tim za izradu statuta ZSO, kako je to tada saopštila zvanična Priština. Upravljački tim i zvanični Beograd, međutim, smatraju da je ovom timu mandat za rad dala EU. EU je tada, sa druge strane, pozdravila odluku Prištine i navela da je vremenski okvir za izradu statuta četiri meseca.

Beograd i Priština su takođe različitog mišljenja kada je u pitanju zakonski okvir za formiranje ZSO. Dok kosovski zvaničnici tvrde da bi njeno formiranje trebalo da bude u skladu sa sporazumima i zakonima i Ustavom Kosova, a nakon odluke Ustavnog suda o nacrtu statuta. Srpski zvaničnici ističu da bi pre formiranja trebalo da se izmene i srpski i kosovski zakonski okvir.

Mediji u Beogradu danas su, međutim, preneli odgovor Kancelarija Evropske unije na Kosovu na pitanje Kohe koja će dokumenta služiti kao smernice za nacrt statuta ZSO, a koja, kako su istakli, nije posebno pomenula odluku kosovskog Ustavnog suda.

Detaljnije o ranijim sastancima Upravljačkog tima i samoj ZSO, čitajte na našim tematskim stranicama:

ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…

Briselski proces

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.