Preko 300 policajaca pod istragom

Izvor: Info-ks/Zeri (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Policija Kosova ima strukturu od oko 8500 policajaca, a tokom prošle godine 328 od njih je bilo pod istragom od strane Policijskog inspektorata zbog kršenja zakonske procedure.

Ovi statistički podaci su objavljeni od strane Inspektorata i istrage i kažnjavanja protiv drugih policajaca, su motivirali predsjednika Parlamentarne komisije za nadzor AKI, Florina Krasniqija da i dalje nastavli sa optužbama nad Policijom Kosova, piše list "Zëri".
 
Poslanik "Samoopredjeljenja" u ovoj komisiji, kaže da Policija Kosova, njeni komandiri, ministarstvo unutrašnjih poslova pa čak i premijer Hashim Thaçi su uključeni u organizirani kriminal i korupciju. On ej izjavio da njegove optužbe potkrepljuje činjenicama, rekavši da dvije krađe u Sobi za dokaze u Prištini i Peći pokazuju najbolje da policijski dužnosnici su uključeni u organizirani kriminal.
 
S druge strane, zvaničnici Policija Kosova izjavu Krasniqija nazivaju tendencioznom, i prema njihovim riječima, ona ima za cilj ne samo staviti mrlju na Policiju Kosova nego i na specijalne jedinice.
 
Međutim, u posljednje vrijeme za neke policijske dužnosnike Inspektorat policije je preduzeo mjere suspenzije pošto je konstatovao kršenje pravila od strane istih. Posljednji slučajevim su povezani sa učešćem policajaca u igrama na sreću, krijumčarenju bijelim robljem.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.