Upoznajte mitrovičke krosfitere: Kad vežbe snage i izdržljivosti postanu stil života!

Tumi, Veb, Torisdotir, Frejzer, Fikovski, Garard. Možda ova prezimena tri muškaraca i tri žene ne govore mnogo, ali ako ih izguglate – ova mala grupa sportista je fizički najspremnija na svetu. Sport u kojem su se takmičili nije svima poznat, ali sve više dobija na popularnosti. Krosfit (crossfit) sada već godinu dana treniraju i desetine Mitrovčana i Mitrovčanki. Ova, nekada mala sekcija, po medaljama poznatog Kik boks kluba "028", prerasta u svojevrsni nezvanični klub krosfitera. Grupe se brojno uvećavaju, početnici polako prerastaju u iskusne sportiste, a "veterani" se pripremaju za prva takmičenja. Trojica trenera – nekadašnji kikbokser Marko Božović, Željko Vukosavljević i Miloš Vakić, neumorno rade sa članovima. Tegovi, kardio i istezanje – ukratko je ono što trojica mladića pripreme za svaki od treninga, ali uz mnogo podrške za svakog od člana, motivisanje i predanost.

Ali, za početak, šta je krosfit – pitamo ih. 

"Na ideju da počnemo sa ovim vidom vežbanja smo došli jer se radi o najboljem obliku fizičke pripreme sportista. Ovaj vid vežbanja daje najbolje rezultate" – kaže Božović. Pratite mitrovičke krosfitere na Fejsbuku i Instagramu

"Radi se o obliku fitnesa sa elementima poput olimpijskog dizanja tegova, veslanja, trčanja, kalistetike. Novi je oblik vežbanja i u našem gradu i generalno u državi. Potekao je iz Amerike, a nastao 2000-tih," objašnjava Božović.

Krosfit je, takođe, veoma intenzivan program vežbanja i podrazumeva određen broj ponavljanja vežbi u određenom vremenskom roku. Eksplozivnost je jedna od glavnih crta i posebno je i dopadljiv i efektan kako za one koji se dugo nisu bavili sportom, tako i za one koji žele da unaprede svoju izdržljivost i kondiciju.

Marko, Miloš i Željko"Naši treninzi su, naravno, prilagođeni fizičkoj spremnosti onih koji vežbaju. Nas trojica proveravamo njihovu spremnost i pravimo selekciju i procenu ko će trenirati u kojoj grupi. I prema tome pravimo i plan treninga za naredni mesec," dodaje Vukosavljević.

Iako se ova vrsta vežbanja zbog intenziteta i samih elemenata pre svega povezuje sa sportistima muškog pola, u mitrovičkoj sekciji krosfita situacija je potpuno drugačija.

"Imamo više pripadnica ženskog pola koje vežbaju krosfit nego muškaraca. Starosna dob se kreće od 13-14 godina, pa nadalje. Podeljeni smo u grupama, a samo u početničkoj imamo oko 20 novih članova," kaže Vakić.

I nije samo početnička grupa tako 'raznovrsna'. Čitav je niz krosfitera različitog zanimanja i godišta. Tu su i đaci, srednjoškolci, studenti, službenici, civilni sektor, javni sektor, roditelji mališana…Ipak, sve ih povezuje sada već ljubav prema ovom vidu vežbanja. Ne kriju oduševljenje, pohvaljuju trenere, a u razgovoru za naš portal, neposredno nakon treninga, odnosno pre, govore i o svojim utiscima. 

Mama tri dečaka: Dobra kondicija, zdravo telo i duh, ali i kanalisanje negativne energijeSlađana Ristić na jednom od treninga

 

Mama tri dečaka, Slađana Ristić, uz kik-boks trenira i krosfit. 

"Ljudi sve više brinu kako o svom zdravlju, tako i o izgledu. Moja svest o tome promenila se pre tri godine, kada sam i počela aktivno da treniram. Kao majka tri dečaka preporučila bih svim ženama koje žele da ostanu u formi da se oprobaju u ovom sportu koji za vrlo kratko vreme daje vidljive rezultate, a samim tim i lep osećaj i zdrav duh u telu. Mogu da kažem i da ponekad na treninzima kanališem svu svoju negativnu energiju," kaže ona. 

Dobar osećaj nakon treninga

Sa druge strane, mlađi i nešto manje iskusni krosfiteri imaju gotovo identične poruke.

Isidora, Aleksandra i Tijana su odnedavno u mitrovičkom timu. Svesne toga da je, kako kažu, bavljenje fizičkom aktivnošću bitno za zdravlje, naročito u njihovom uzrastu, ne preskaču treninge.

Jedan od treninga i izvođenje burpija (vežba snage za celo telo)"Sa treninzima sam počela nedavno. Tri puta nedeljno smo u sali, što mi odgovara, jer nakon veće fizičke aktivnosti telu je neophodan odmor od 48 časova. Sve je zaista zanimljivo i svakim treningom učim nešto novo. Nakon treninga osećam se bolje i to je ono što me najviše privlači kod krosfita. Upravo zbog toga i planiram da nastavim da se njime bavim," kaže osamnaestogodišnja Aleksandra Lazarević.

Međusobna motivacija

Sedamnaestogodišnja Tijana Đorđević dodaje da joj od svih sportova kojima se ranije bavila najviše odgovara upravo krosfit. Iako smo je pred salom zatekli nakon, kako kaže, tek petog treninga, oduševljeno o njemu govori i "ne sumnja da će svakim sledećim biti još više novina".

Isidora izvodi zgibove "Treninge radimo u mešovitim grupama od po 15-ak do 20-ak članova i u tim grupama neretko formiramo parove kako bismo se međusobno motivisali i lakše odradili vežbe. I to mi se dopada i preporučujem svima da počnu da treniraju krosfit," kaže.

Male uspehe postižemo sopstvenom voljom 

"Od kako sam čula da se održavaju treninzi, predlagala sam drugaricama da počnemo sa treniranjem, ali smo tek pre desetak dana počele. Prvi trening, mogu slobodno da kažem, bio je jedan od najtežih, ali svakim sledećim napredujemo. Naše male uspehe postižemo voljom, ali su treneri ti koji nas najviše motivišu. Oni su tu da nam ukažu na pravilan rad vežbi i da nam pomognu onda kada je potrebno. Za sada sam veoma zadovoljna i planiram da nastavim da treniram," dodaje Tijanina vršnjakinja, Isidora Savić.

Fenomenalno iskustvo, dođite da treniramo zajedno 

Za kraj pitali smo i jednog muškog krosfit da nam prenese svoje utiske. Dvadesetpetogodišnji Vasilije Lanjin aktivno vežba osam meseci.

Lanjin na jednom od treninga"Privuklo me je zato što je nešto novo i prvobitno nisam ni tačno znao šta je. Sada najviše volim delove treninga gde se radi snaga – gde treniramo sa tegovima. Naravno, malo manje volim trčanje," kaže uz osmeh ovaj Mitrovčanin i dodaje:

"Za osam meseci još uvek nisam imao isti trening, tako da je svaki od njih nešto novo i ovom prilikom bih pozvao sve vaše čitaoce i građane Kosovske Mitrovice da treniraju sa nama i budu deo Crossfit tima 028, jer je ovo fenomenalno iskustvo."

Treninzi se održavaju u sali takozvane društvene ishrane. Prvi trening svaki krosfiter opisaće kao mučno iskustvo. Ali, ne oklevajte. Svakim sledećim, sat vremena "mučenja" pretvoriće se u sat vremena potpunog zadovoljstva i ispunjenosti. Mišići će poprimiti drugačiji oblik, ali i svest.

Zdrav život i fizička aktivnost brzo ulaze u krv i posle prvog meseca treniranja biće pravo iznenađenje šta je nekada lenjo, sporo telo spremno da uradi. Ko proba, ne odustaje! 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.