Hodžaj: 2019. godina predstavlja veliku priliku za sporazum sa Srbijom

Enver Hodžaj
Foto: RTK

Izvor: RTK (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da je samit u Parizu presudan u smislu da li će uspeti da postignu sporazum sa Srbijom ove godine ili ne. On je naglasio da u francuskoj prestonici treba osmisliti jasne principe dijaloga. Ovi su bile Hodžajeve izjave tokom razgovora sa polaznicima Bečke diplomatske akademije koji borave u studijskoj poseti Prištini.

Hodžaj je o sastanku rekao:

„2019. godina je jedna velika mogućnost da se postigne sporazum sa Srbijom, ali i jedna izgubljena šansa ukoliko Samit u Parizu ne održava principe, očekivanja i jasne parametre o dijalogu. O ovoj temi ali i o drugim temama razgovarao sam sa grupom polaznika Bečke diplomatske akademije koji borave u studijskoj poseti Kosovu. Naglasio sam i da je Kosovo zainteresovano i spremno da postigne sporazum i to se može učiniti kroz uzajamno delovanje SAD i EU. Ali lako se može desiti da se ova sjajna prilika ove godine pretvori u veliko razočarenje. Jedino prava, suštinska i pravovremena agenda, 2019. godinu čini mogućom za postizanje sporazuma, ali u suprotnom – godinu neuspeha. Kosovo je, zahvaljujući podršci prijatelja, uspelo da kontinuirano ojačava unutrašnju izgradnju i da proširuje suverenitet Kosova integracijom u međunarodno društvo“, rekao je Hodžaj.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.