Uoči Vidovdana: Patrijarh večeras u Gračanici uz Đurića i SelakovićaPrenos Vidovdanske svečanosti iz Gračanice možete pratiti uživo na linku Radio televizije Srpske OVDEUoči Vidovdana, patrijarh srpski Irinej, zajedno sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i ministrom pravde Vlade Republike Srbije Nikolom Selakovićem, prisustvovaće danas večernjem bogosluženju u manastiru Gračanica u 17 časova. Đurić i Selaković će se potom, u 18 časova, u konaku manastira sastati sa političkim predstavnicima Srba koji učestvuju u kosovskoj vladi i lokalnoj samoupravi gde će razgovarati o prethodnoj rundi briselskog dijaloga, ali se i konsultovati pred predstojeću rundu na premijerskom nivou u ponedeljak. Istovremeno, u okviru Vidovdanskih svečanosti, Simfonijski orkestar RTS svira u Domu kulture u ovom mestu, a Radio televizija Srbije, kao i Radio televizija Srpske, prenose koncert uživo.

Dolazak patrijarha Irineja u Gračanicu potvrdio je za KoSSev protojerej Raško-prizrenske eparhije Sava Šmigić, koji je naveo da će patrijarh biti na večernjem, kao i na koncertu uoči Vidovdana.

A direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i Nikola Selaković će se posle liturgije u konaku manastira sastati sa zamenikom kosovskog premijera Branimirom Stojanovićem, ministrima i poslanicima u kosovskoj vladi, predstavnicima liste "Srpska", kao i sa kosovskim gradonačelnicima opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, saopštila je prethodno Kancelarija za KiM, ne navodeći temu sastanka.

"Informisanje o prethodnoj rundi dijaloga i konsultacije sa političkim predstavnicima Srba sa KiM pred predstojeću rundu na premijerskom nivou u ponedeljak je tema današnjeg sastanka," rekli su u naknadnoj izjavi za KoSSev u Kancelariji za KiM.

Dolazak Selakovića sa Đurićem nije ipak bio juče najavljen. Selaković je poslednji put boravio na Kosovu, 21. i 22. maja u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, gde je, nenajavljeno za javnost tada – razgovarao sa srpskim sudijama i tužiocima, a pred istek roka za prijavljivanje na konkurs za kosovsko pravosuđe.

Posle sastanka, Đurić i Selaković takođe, uz patrijarha, prisustvuju i koncertu Simfonijskog orkestra RTS-a, koji počinje u 20 časova, a koji, u okviru Vidovdanskih svečanosti organizuje Dom kulture "Gračanica“, upravo uz podršku Kancelarije za KiM i srpskog ministarstva kulture i informisanja, kosovske opštine Gračanica i Radio-televizije Srbije.

Nastup Simfonijskog orkestra direktno će prenositi Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Republike Srpske.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.