Džejkobson: Neusvajanje amandana – korak nazad za Kosovo ka izolaciji

Ambasadorka SAD-a Trejsi En Džejkobson izrazila je "duboko razočaranje" nakon odluke kosovske skupštine juče da ne izglasaju amandmane na kosovski ustav kojim bi se formirao Specijalni sud za ratne zločine, a neusvajanje Specijalnog suda predstavlja korak nazad u evroatlantskim integracijama ka izolaciji, saopštila je ambasada SAD u Prištini.

"Duboko smo razočarani ishodom jučerašnjeg glasanja u Skupštini Kosova o ustavnim izmenama neophodnim za osnivanje Specijalnog suda. Kao rezultat, imamo nazadovanje Kosova u njegovim evroatlantskim težnjama," navodi se u saopštenju ove ambasade.
 
Sjedinjene američke države su aktivno podržale rad Specijalnog istražnog tima i verujemo da je Specijalni sud neophodan da bi se razjasnili navodi iz Martijevog izveštaja, dodaje se.

"Ovaj proces pod vođstvom Evropske unije predstavljao je najbolju opciju za Kosovo kako bi ispunilo svoje međunarodno prihvaćene obaveze i nastavilo svoj put ka evroatlantskim integracijama," naglasila je ambasadorka, dodajući da neusvajanje Specijalnog suda predstavlja korak nazad u evroatlantskim integracijama – ka izolaciji.  

Ambasadorka Džejkobson je i pre nedelju dana za RTK rekla da će Specijalni sud za ratne zločine biti osnovan ili u Skupštini Kosova, ili u Savetu bezbednosti UN. 

"Razgovarali smo sa mnogim poslanicima i stalno se s njima sastajemo, a ono što očekujemo i od onih koji podržavaju i od onih koji su skeptični je da shvate da postoje dve mogućnosti – da taj sud bude osnovan u Prištini po zakonima Kosova, ili će biti osnovan u Savetu bezbednosti UN u kome su i neke članice koje nisu priznale Kosovo i nisu mu naklonjenje, a igraju jednu ne baš dobru ulogu," rekla je tada Džejkobson, zbog čega je deo javnog mnjenja Prištini verovao da će upravo to biti razlog da se u skupštini juče omogući formiranje ovog suda, a što se ipak nije dogodilo.

Pročitajte još:

Duboko smo razočarani

Nisu izglasani amandmani: "Najvažnije, sačuvan je suverenitet zemlje, a sve drugo je irelevantno"

Izveštaj Dik Martija

Za amandmane je glasalo 75 od 120 poslanika, što je bilo pet manje od potrebne dvotrećinske većine, uprkos najavama u pojedinim medijima da je obezbeđeno 80 glasova. Većina poslanika se u skupštini prethodno izjasnila da glasanje bude javno. Jučerašnju osmočasovnu sednicu u izlaganjima poslanika, bez obzira da li su podržavali ili osporavali glasanje za amandmane, obeležila je glorifikacija uloge OVK i istovremena karakterizacija uloge Srbije u ratu '99 kao "agresija", "masakr", "genocid", "zločin", "ratna silovanja", "mešanje u unutrašnju politiku Kosova". Oni koji su podržavali glasanje, tu odluku su pravdali kao "manje zlo" u odnosu na to da bi u suprotnom, formiranje suda prešlo upravo na poligon Saveta bezbednosti UN i rezolucije 1244, dok je opozicija naglašavala da bi glasanjem amandmana Kosovo izgubilo svoj "suverenitet". Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.