Uoči potpisivanja sporazuma u Trampovom kabinetu, Tači u svom primio novog šefa EU na Kosovu

Medijski reflektori iz regiona okrenuti su ka Beloj kući u očekivanju da dvojica lidera iz Beogada i Prištine, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti, potpišu danas (ekonomski) sporazum i to u prisustvu Donalda Trampa.

I dok jedan predsednik i jedan premijer sa svojim delegacijama dva dana dogovaraju detalje o ekonomskoj normalizaciji opterećenih srpsko-albanskih odnosa, za to vreme, u svom kabinetu u Prištini, drugi predsednik primio je novog šefa kancelarije EU u ovom gradu – Čeha Tomaša Sunjoka.

Poželeo mu je dobrodošlicu i puno sreće na novom zadatku, saopštio je Tačijev kabinet.

„Kosovo ima samo jedan pravac, članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je dodavši da je mnogo postignuto, ali da ostaje još mnogo da se uradi.

I Hašim Tači se pripremao ranije letos da prisustvuje sastanku sa Aleksandrom Vučićem u Beloj kući u Vašingtonu, ali do tog susreta tada nije došlo, upravo zbog njega.

Kako je naknadno otkriveno kroz medije, on je čak bio u avionu u Nemačkoj, na putu ka SAD, kada je obavešten da su Specijalizovana veća za zločine na Kosovu obelodanila da su predale sudu na potvrđivanje optužnicu za ratne zločine protiv njega i njegovog saborca i najbližeg saradnika Kadrija Veseljija. Štaviše, u saopštenju za javnost su njih dvojicu optužili da podrivaju rad ovog suda.

Umesto sastanka 27. juna koji je odmah i otkazan, u Briselu je 14. jula zvanično otkočen dijalog srpskih i kosovskih predstavnika, koji predvodi Slovak Miroslav Lajčak, kao evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine. Hoti i Vučić su se već jednom sastali u Briselu, a nov susret je zakazan za 7. septembar.

A do tada, danas u 17 časova po centralnoevropskom vremenu njih dvojicu u Ovalnoj sobi očekuje potpisivanje sporazuma o unapređenju ekonomske saradnje „Srbije i Kosova“.

Rok za potvrđivane optužnice protiv Veseljija i Tačija ističe u oktobru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.