Uoči festivala na vratima kulturnog centra oblepljen natpis „Mirdita, laku noć“

FOTO: N1

Uoči festivala „Mirdita, dobar dan“, a nakon najave protesta povodom održavanja ovog festivala, na ulazu Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, osvanuo je natpis sa porukom „Mirdita, laku noć“, javlja N1.

Festival „Mirëdita, dobar dan“, koji će 6. put zaredom publici predstaviti kosovsku kulturnu i društvenu scenu, zvanično počinje danas i trajaće tri dana.

Kao i u prethodnim godinama, festival je propraćen najavama o protestima i navodima da je reč o „antisrpskom događaju“.

Kako je saopšteno, „Zavetnici“ će se danas u 17:15 okupiti ispred Hrama Svetog Save kako bi potom krenuli ka Centru za kulturnu dekontaminaciju, koji nazivaju „srbomrzačkim uporištem“, a gde se i organizuje festival.

Sa druge strane, organizatori festivala njega predstavljaju kao pokušaj da se približe i pomire kosovsko i srpsko društvo.

Direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić kaže da „nacionalizam buja i u Srbiji i na Kosovu“. Organizatore protesta optužio je da „šire laži o festivalu“.

Đurić je istakao da će se na festivalu govoriti o tome kako da se sačuvaju Dečani, jer ih, kako se navodi u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava, „ne čuva ni Srbija ni Kosovo, nego NATO“.

„One koji govore da su Dečani albanski, njih zovemo ludacima. Tačno je da postoje ludaci, Zavetnici na Kosovu koji pričaju da su Dečani albanski i to su budalaštine. Mi želimo da pričamo o tome, a ne da sejemo mržnju”, kazao je Đurić.

On je dodao da će se ove godine na festivalu pored pozorišta, filma i knjige, održati debate koje se bave ključnim pitanjima tranzicione pravde i početkom rada specijalizovanog suda za OVK, njegovom načinu rada i pravdi za nealbanske žrtve.

Povezani članci:

“Mirëdita, dobar dan!” od četvrtka u Beogradu

Đurić o najavama protesta protiv „Mirëdita, dobar dan“: Nacionalizam buja i u Srbiji i na Kosovu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.