UNS: TOK još uvek nije preuzelo nadležnost za istragu ubistva Milana Pantića

„Udruženje novinara Srbije (UNS) saznaje da Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) još uvek nije odlučilo da li će od Višeg javnog tužilaštva u Jagodini preuzeti nadležnost za istragu i gonjenje ubice novinara Milana Pantića“, navodi UNS u svom saopštenju.

Iz UNS-a preciziraju da su pokušali da saznaju dokle se stiglo sa razmatranjem dokaza na osnovu kojih TOK treba da donese odluku, ali, kako navode, na to pitanje nisu dobili odgovor.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal razmatra spise dostavljenog predmeta u obimnu dokumentaciju radi ocene postojanja osnova sumnje za zasnivanje nadležnosti“, kažu iz UNS-a.

Dodaju da im je, ujedno, ponovo rečeno da je Više javno tužilaštvo u Jagodini krajem juna 2022. godine, po drugi put, dostavilo TOK-u spise predmeta protiv nepoznatih izvršilaca, a koji je formiran zbog ubistva Milana Pantića 11. juna 2001. godine.

„Više tužilaštvo u Jagodini duže od dve decenije nije uspelo da počinioca izvede pred sud“

UNS navodi da je ranije saznao da nema zakonskog roka u kom TOK treba da donese odluku o tome da li će istraga ubistva novinara Milana Pantića preći u njihovu nadležnost.

„UNS-u je tada odgovoreno da će, iako ne postoje zakonski rokovi, TOK uložiti maksimalne napore da razmotri dokaze i što pre donese odluku o ovom slučaju koji je od velike važnosti za javnost i državu“, poručuju iz ovog udruženja.

Dodaju da je početkom juna ove godine, na njihov predlog, Međunarodna federacija novinara (IFJ), usvojila rezoluciju sa zahtevom da istragu ubistva Pantića povede TOK, kako bi, kako su naveli, došlo do efikasnog postupka i suđenja nalogodavcima i ubici jagodinskog novinara i dopisnika „Večernjih novosti.“

„Javnost je prethodno od Komisije za istraživanja ubistava novinara, koja se intenzivno bavila ovim slučajem, saznala da je ubistvo Pantića policijski razrešeno i da je neophodno da ga TOK preuzme u svoju nadležnost, jer prevazilazi mogućnosti jagodinskog tužilaštva“, navode iz UNS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.