UNS: Slučaj ubistva Milana Pantića preuzelo tužilaštvo za ogranizovani kriminal

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj ubistva novinara Milana Pantića od Višeg javnog tužilaštva, saopštio je UNS pozivajući se na svoja saznanja.

Novinarska zajednica je, kako je saopštio UNS, godinama tražila da se slučaj premesti u ovo tužilaštvo, a zbog, kako navode, indicija da iza ubistva Pantića stoji organizovana kriminalna grupa, ali i radi veće efikasnosti istrage i neophodnosti uključivanja brojnih eksperata.

Na predlog UNS-a, Međunarodna federacija novinara je 3. juna usvojila rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal.

„Kongres Međunarodne federacije novinara poziva da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“, piše u rezoluciji.

Iz Komisije za istraživanje ubistava novinara, u junu su za UNS kazali da smatraju da bi premeštanje slučaja u ovo tužilaštvo predupredilo opasnost da on zastari „nakon što najiskusniji istražitelji odu u penziju“.

Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, nekoliko koraka od svog stana. Vraćao se iz prodavnice, u ruci je držao kesu sa veknom hleba, kada je napadnut i udarcima u glavu usmrćen.

„Pantić je pisao brojne istraživačke priče o lokalnim problemima. Istrajan u nameri da rasplete mrežu spornih privatizacija i sumnjivih transakcija, Pantić je informacije prikupljao od policije, tužilaštva, sindikata i rukovodstava firmi. Zbog toga se od početka za motivima ubistva traga u informacijama koje je objavljivao“, navodi UNS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.