UNS: Priznanje „Beli božur“ Gordani Đorić, a „Crni Božur“ Aljbinu Kurtiju

uns

Ovogodišnje priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, odlukom novinara članova UNS-a na Kosovu, pripalo je predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Gordani Đorić, dok je nagradu za najlošiju saradnju sa novinarima „Crni božur“ dobio kosovski premijer Aljbin Kurti, saopštio je UNS.

Članovi UNS-a na Kosovu glasali su putem interneta, a ove godine u konkurenciji za „Beli božur“ bilo je 12 kandidata i devet za „Crni božur“.

Jedini politički funkcioner nominovan za najbolju saradnju sa medijima bio je gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri.

Među kandidatima za „Beli božur“ bio je i kulturnu stvaralac i autor desetak monografija Stanislav Kojić kao i protojerej Stevo Mitrić iz novobrdske parohije.

Nominovani za ovu nagradu iz akademske sfere bili su direktor Akademije kosovsko-metohijske prof. dr Milan Mišić, rektor Prištinskog Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Nebojša Arsić, kao i profesor Univerziteta u Južnoj Mitrovici i politički analitičar Nedžmedin Spahiu.

Među kandidatima koji su se istakli u pozitivnoj komunikaciji sa medijima bili su i direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek i direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje KiM Verica Ćeranić.

Pored Kurtija, za „Crni božur” je nominovan i njegov zamenik Besnik Bisljimi, kao i celokupna kosovska vlada.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a pojedinačno su nominovani njen predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić.

Gradonačelnik opštine Kosovska Kamenica Kadri Rahimaj i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković bili su takođe nominovani za „Crni božur”.

„Beli i Crni božur” ustanovilo je Udruženje novinara Srbije na Kosovu 2014. godine, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“, u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić (2021).

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.