UNS poziva kolege: Pomozite da dođemo do pravde za Slavka Ćuruviju

Ćuruvija
Foto: Reuters/Emil Vaš

Uoči početka većanja Apelacionog suda po žalbama na prvostepenu presudu zakazanog za 7. jul, Udruženje novinara Srbije pozvalo je novinare i medijske kuće da pomognu da se dođe do pravde za ubijenog vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“, Slavka Ćuruviju.

„Prva i zasad jedina presuda za ubistvo novinara u Srbiji doneta je aprila prošle godine, ali pravda je tek na pola puta. Zato nam je potrebna vaša pomoć“, obratili su se iz ovog udruženja medijskim radnicima.

Žalbe na prvostepenu presudu kojom su bivši čelnici i pripadnici Resora državne bezbednosti osuđeni na ukupno stotinu godina zatvora, podneli su advokati osuđenih, ali i zamenik tužioca za organizovani kriminal.

Iz UNS-a navode da očekuju da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu i traže da državni organi što pre privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i koji se nalazi u bekstvu.

UNS takođe traži da „svi prvostepeno osuđeni za ovo teško ubistvo i podmukli napad na slobodu štampe“ budu hitno pritvoreni.

Izricanje presude trebalo bi da znači početak kraja nekažnjivosti za zločine nad novinarima u Srbiji

Podsećaju da su u prvostepenom postupku, koji je vođen četiri godine pred Odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu, osuđeni nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković za podstrekivanje na ubistvo, bivši načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić i pripadnici RDB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, kao saizvršioci, na ukupno 100 godina zatvora.

Do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije, napominju, došlo se zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistva novinara.

„Pozivamo vas da u svojim medijima i javnim nastupima podsetite na značaj ove presude za sve novinare u Srbiji i da pomognete da dođemo do pravde za našeg kolegu Slavka“, dodaju iz UNS-a.

Pročitajte još:

Bivšim pripadnicima DB-a ukupno 100 godina zatvora za ubistvo Slavka Ćuruvije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.