UNS: Neprihvatljivo da mediji koji krše Kodeks budu privilegovani u dodeli javnog novca

uns

Verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, predstavljena kao dokument za javnu raspravu koja počinje 13. septembra, nije prihvatljiva za Udruženje novinara Srbije (UNS). Navode da se time omogućava da mediji koji krše kodeks mogu nesmetano da dobijaju budžetski novac za medijske projekte.

UNS ističe da po ovoj verziji Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima izdavači medija koji nisu prihvatili nadležnost Saveta za štampu kao samoregulatornog tela mogu da krše Kodeks novinara i da bez ograničenja dobijaju novac poreskih obveznika za proizvodnju medijskog sadržaja.

To je suprotno Medijskoj strategiji koju je usvojila Vlada Srbije, ocenjuje UNS..

Istovremeno, izdavačima medija koji prihvataju nadležnost Saveta za štampu, eventualno kršenje Kodeksa novinara donosilo bi negativne poene kod dodele javnog novca za proizvodnju medijskog sadržaja, poručuju iz ovog Udruženja.

Podsećaju da je Radna grupa prethodno usaglasila tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima kojim je predviđeno da poštovanje Kodeksa novinara Srbije bude kriterijum kod dodele državnog novca medijima i da je verzija Nacrta zakona koji ide u javnu raspravu korak nazad i u odnosu na postojeće propise.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.