UNS: Nedopustivo oporezivanje beogradske štampe na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije protestuje zbog oporezivanja beogradske štampe koja stiže na Kosovo.

UNS u svom saopštenju obaveštava javnost da će od sutra distributeri obustaviti isporuke beogradske štampe južno od Ibra ukoliko Poreska uprava Kosova ne bude omogućila distribuciju bez plaćanja PDV-a.

U UNS-ovom saopštenju se navodi da ih je distributer Igor Pupovac obavestio da kosovska carina ne pušta beogradsku štampu bez plaćanja poreza, iako je po zakonu oslobođena PDV-a. 
 
Dalje se navodi da Pupovac tvrdi kako zakoni nisu usklađeni, te da se na kosovskoj carini primenjuje stari zakon po kojem štampa nije oslobođena poreza.
 
"Očekujemo da će uz pomoć međunarodne zajednice ovaj problem da se reši i da će Poreska uprava Kosova doneti tumačenje po kojem ćemo moći da nesmetano nastavimo distribuciju", kaže Pupovac i dodaje da su  distributeri za naredna dva dana već povukli porudžbine za sredine južno od Ibra.
 
"Za sada još uvek imamo sredstva za distribuciju na Severu i taj deo neće ostati bez štampe. Radimo sve što je u našoj moći da na celoj teritoriji KiM omogućimo pravo na informisanje, ali pod ovim uslovima je to gotovo nemoguće," citira se Pupovac u UNS-ovom saopštenju. 
 
UNS dalje ističe da je nedopustivo da se od distributera beogradske štampe traži da plaćaju PDV, tim pre što je premijer Albanije, Edi Rama pre nepunih mesec dana rekao u Peći da su Albanija i Kosovo ukinuli dvostruko oporazivanje i eliminisali PDV za knjige i novine.
 
UNS takođe traži od EULEX-a i Ombudsmana na Kosovu da omoguće nesmetanu distribuciju i obezbede zaštitu distributera beogradske štampe na Kosovu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.