UNS i DNKiM: Predstavnici Srba propustili još jednu šansu za stvaranje nezavisnog srpskog kanala na Kosovu

Politički predstavnici Srba na KiM-u su davanjem saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije "propustili još jednu priliku da se izbore za zakon koji bi garantovao formiranje nezavisnog srpskog kanala za celu teritoriju Kosova," saopšteno je danas iz Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM). Oni su dodali da žale zbog toga, te podržali Kosovsko strateško akcionu mrežu (KSAM) koja je, takođe, kritikovala srpske poslanike u Skupštini Kosova.

"Dok se u Briselu vode intenzivni pregovori o budućnosti srpske zajednice na Kosovu, UNS i DNKiM smatraju neprimerenim da srpski poslanici u Skupštini Kosova glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, uprkos tome što se ne sprovode zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod," dodaju iz ovih novinarskih udruženja.

UNS i DNKiM smatraju opravdanim i kritike koje je srpskim poslanicima uputio KSAM, jer su, kako navode, "glasanjem za SSP dali legitimitet nesprovođenju garantovanih prava i zakona koji se odnose na srpsku i druge nealbanske zajednice na KiM-u," među kojima je i formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku.

KSAM je ranije danas, zbog glasanja poslanika Srpske za ratifikaciju SSP-a, izrazila nezadovoljstvo i zabrinutost zbog postupaka srpskih poslanika u Skupštini Kosova, naglašavajući da oni podržavaju "mnoge procese i zakone Kosova koji se u praksi gotovo ne sprovode, ili su u suprotnosti sa Ustavom Kosova". 


Sa 86 glasova "za" Skupština Kosova je u ponedeljak ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije. Ratifikacija je protekla bez prisustva kosovske opozicije, a za SSP su glasali i poslanici Srpske, dok je šef poslaničke grupe ove stranke, Slavko Simić, ranije za kosovske medije izjavio da Sprska smatra da je SSP veoma važan za Kosovo i region.  


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.