UNS i DNKiM o napadu na novinarke u K. Mitrovici: Video zapis sve dokumentuje, nadležni da procesuiraju slučaj

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije je osudilo današnji napad na novinarke Radio Beograda i KoSSev portal. Novinarska udruženja zahtevaju od nadležnih da utvrde identitet počinioca i, kako ističu – sprovedu zakonom predviđene mere.

"O današnjem napadu postoji i video zapis koji sve jasno dokumentuje, tako da UNS i DNKiM očekuju od nadležnih organa da ovaj slučaj procesuiraju," dodaju iz ovih udruženja. 

Insistiraju i na tome da se identifikuju i procesuiraju policajci koji su tokom akcije hapšenja direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, 26. marta u Kosovskoj Mitrovici, kako su naveli – pretukli snimatelјa RTS-a i napali novinarke više medijskih redakcija.  

Do današnjeg incidenta u Kosovskoj Mitrovici došlo je nakon završenog Đurićevog obraćanja medijima na otvorenom, u Bošnjačkoj Mahali, i pripreme delegacije iz Beograda za odlazak.

U grupi od tri mladića, jedan koji je govorio albanski, novinarki KoSSeva uneo se direktno u kameru i pokušao da prekine snimanje, odgurnuvši je rukom. Pripadnici Kosovske policije u ovom delu incidenta – napadu direktno prema novinarkama – nisu reagovali. Incident je osudio i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, kao i ministar za zajednici i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, koji je takođe boravio u Kosovskoj Mitrovici zajedno sa delegacijom Kancelarije za KiM. Detaljnije o incidentu i osudama u vestima: 

Đurić u K. Mitrovici najavio dodatni paket pomoći za Srbe. Albanski mladić napao novinarke

Jevtić osudio napad na novinarke: Obavljale su svoj posao, incident ozbiljno zabrinjava

Đurić osudio napad na novinarke: Kontinuitet ponašanja od 26. marta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.