Jevtić osudio napad na novinarke: Obavljale su svoj posao, incident ozbiljno zabrinjava

"Danas su srpski novinari na Kosovu još jednom ometeni u obavlјanju svog posla što je za svaku osudu i kažnjavanje. Činjenica je da su obavlјali svoj posao i da nisu ugrozili nikoga svojim radom. Upravo zbog toga ovaj incident ozbilјno zabrinjava. Lično ću uložiti svoj autoritet svuda tamo gde bude trebalo da se o ovom i incidentima sličnim ovom razgovara unutar institucija i od svih nadležnih tražiti više zalaganja u zaštiti novinara" – i ministar za zajednice i povratak u ostavci u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, reagovao je nakon današnjeg napada na novinarke KoSSeva i Radio Beograda u Kosovskoj Mitrovici, tokom posete delegacije zvaničnika Kancelarije za KiM, u kojoj se nalazio i sam Jevtić. On je zatražio odgovornost za incident, navodeći i da je identitet napadača poznat.

"Policija mora odmah da ih privede pravdi, kako bi poslužili kao primer svima onima koji se odluče na ovakav korak," ocenio je. 

Upozorava da je jedno od osnovnih lјudskih prava – pravo na slobodan rad, a, kako ističe, razočaran je činjenicom da se napad na novinarke i dogodio:

"Oni, niti bilo ko na ovim prostorima, ne treba da budu meta nikoga samo zbog činjenice da su Srbi jer treba da se prihvati činjenica da na Kosovu treba slobodno da se živi i radi."

Jevtić je podsetio i na ranije napade na novinare – napad na ekipu RTK2, TV Mosta, kao i na nestale i ubijene novinare – Đuru Slavuja, Ranka Peranića, Ljubomira Kneževića,  Aleksandra Simovića, Marjana Melonašija i Momira Stokuće.

Do incidenta u Kosovskoj Mitrovici došlo je nakon završenog Đurićevog obraćanja medijima na otvorenom, u Bošnjačkoj Mahali, i pripreme delegacije iz Beograda za odlazak.

U grupi od tri mladića, jedan koji je govorio albanski, novinarki KoSSeva uneo se direktno u kameru i pokušao da prekine snimanje, odgurnuvši je rukom. Govorio je na albanskom, "ne snimaj", "ja sam sa Kosova", "Koji ste medij". Policajci u ovom delu incidenta – napadu direktno prema novinarkama – nisu reagovali. Incident je osudio i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Detaljnije u vestima: 

Đurić osudio napad na novinarke: Kontinuitet ponašanja od 26. marta

Đurić u K. Mitrovici najavio dodatni paket pomoći za Srbe. Albanski mladić napao novinarke

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.