UNICEF: U maju na Kosovo stiže još 76.800 vakcina

koronav vakcine Kosovo AstraZeneka
FOTO: Ministarstvo zdravlja Kosova

Novih 76.800 doza vakcina putem programa COVAX stići će na Kosovo tokom maja meseca 2021, saopštio je danas UNICEF.

„Nismo sigurni dok svi nismo sigurni“, poručili su u kratkoj objavi na Fejsbuku.

Kosovo je pre dva dana dobilo prve doze vakcina protiv koronavirusa. U pitanju je 24.000 doza vakcina AstraZeneka, koje su dostavljene putem programa COVAX.

Prvi kontingent od 24.000 vakcina samo je deo od ukupno 100.800 doza koje bi trebalo da stignu na Kosovo u prvoj polovini godine putem programa COVAX, kako je prethodno najavljeno iz Evropske unije. Ukupna isporuka putem COVAX-a planirana za ovu godinu je 700.000 doza.

Već sledećeg dana vakcinisao se kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je pozvao građane da slede njegov primer.

Danas je, međutim, zvanično pokrenuta kampanja vakcinacije na Kosovu. Prve doze vakcina namenjene su medicinskim radnicima koji su, kako navode iz Prištine, na „prvim linijama fronta“ u borbi protiv koronavirusa i osobama starijim od 80 godina.

Međutim, danas se vakcinišu i dobrovoljci.

 

Selman Jusufi, 69 vjeç, shtetas i Kosovës, në mënyrë vullnetare morri vaksinën Astra Zeneca. Kur u pyet se si ndihet, ai…

Posted by Unicef Kosovo Programme on Tuesday, 30 March 2021

Prištinski mediji javljaju da je ujedno napravljena veb stranica namenjena za prijavljivanje za vakcinaciju osoba starijih od 80 godina.

Bivša kosovska vlada usvojila je plan imunizacije protiv koronavirusa još sredinom februara meseca. Na osnovu ovog plana trebalo bi da se vakciniše 70 odsto stanovništva do kraja godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.