UNDP: Više od 66 hiljada pipeta za uzorkovanje kovid testova za kosovski Institut za javno zdravlje

 

UNDP donacija
Foto: UNDP

Donaciju od 66.240 pipeta koje će se koristiti za uzorkovanje kovid testova, uručili su u četvrtak kosovskom Institutu za javno zdravlje, predstavnici UNDP i njihovi partneri, saopštili su iz ovog razvojnog programa UN.

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija (Vitia), naglasio je značaj kontinuiranog, snažnog partnerstva i međunarodne saradnje tokom pandemije.

„Izuzetno sam zahvalan na ovim donacijama, posebno predstavnicima Luksemburga, Austrije, Švajcarske i Norveške, budući da sam bio glavna podrška u vreme zdravstvene krize. Ovde ste s nama od početka. Već više od godinu dana svedoci smo koliko je važno boriti se zajedno. Jer u ovoj situaciji kada virus ne poznaje granice, etničku pripadnost, starost i bilo šta drugo, presudno je ostati jedinstven“, kazao je Vitija.

Ambasador Austrije u Prištini, Kristof Veidinger, podsetio je na to da je u okviru ovog projekta kojim koordinira UNDP, Austrija prošle godine donirala 250.000 evra da bi obezbedila više od 13.600 kompleta za testiranje, te da im je drago što su ove pipete uručili njihovim partnerima.

Jednogodišnji odgovor na projekat kovid-19 i donacijama Luksemburga sa 1,3 miliona dolara, Norveške sa 487.000, Švajcarske sa 469.000, Austrije sa 276.000 američkih dolara, a UNDP sa 241.000 američkih dolara omogućena je kupovina, 40 pokretnih ventilatora, 52.500 PCR testova u realnom vremenu, 12.000 kompleta za prikupljanje uzoraka PCR kovid-19, 66.240 pipeta za testiranje na kovid i podršku u vidu vaučera za osnovno domaćinstvo tokom tri meseca za 2.491 porodicu sa socijalnim statusom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.