Umesto RP statusno neutralne tablice za motorna vozila

"Građani koji imaju RP tablice na Kosovu od danas će moći da dobijaju statusno neutralne KS tablice, što će olakšati putovanje ka centralnoj Srbiji," rekao je za RTV Puls gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić, nakon sastanka sa direktorom kancelarije za KiM Markom Đurićem.

"Prošli put kada je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, bio u Kosovskoj Kamenici potencirali smo ovo pitanje koje je predstavljalo globalni problem za Srbe u ovom kraju i vrlo sam srećan što je pregovarački tim to rešio," rekao je Mikić.

KoSSev: O "RP" tablicama

RP tablice su privremene tablice koje su kosovske institucije 2012. godine, dodelile Srbima u kosovskom pomoravlju, a nakon što su oni odbili da, prema tadašnjem sporazumu o slobodi kretanja između Beograda i Prištine, preregistruju svoje automobile sa srpskih registarskih oznaka gradova na KiM-u – na "RKS" i "KS" tablice. Međutim, automobili sa takozvanim RP tablicama nisu mogli preći preko prelaza sa centralnom Srbijom, iako mogu da saobraćaju po Kosovu. Procene su da između 50 i 60 odsto Srba, odnosno 1.200 automobila u kosovskom pomoravlju poseduje ove tablice. 

RTV Puls

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.