Umesto EULEX-a, sud u Severnoj Mitrovici od danas obezbeđuje kosovska policija

Kosovska policija je od EULEX-a danas preuzela obezbeđivanje Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici, a što je u skladu sa Briselskim dogovorom rečeno je na ovom događaju. 
 
Kratka ceremonija primopredaje nadležnosti u obezbeđivanju Osnovnog suda obavljena je ispred zgrade suda, u prisustvu pripadnika Euleksa i Kosovske policije. 
 
Direktor direkcije Kosovske policije, Rašid Ćaljaj, izjavio je da Kosovska policija od danas čuva sud u Mitrovici i da je to poseban dan za kosovsku policiju, čija je uloga da bude u službi građana.
 
Ćaljaj je rekao da Kosovska policija poseduje potpuni kapacitet za obezbeđivanje ovog suda, te da odgovorno tvrdi da će policija raditi posao na najbolji način i „čuvati sud bolje od Euleksa.“
 
Zamenica šefa Kancelarije za štampu i javno informisanje u Euleksu, Dragana Nikolić-Solomon, potvrdila je primopredaju nadležnosti u obezbeđivanju suda u Severnoj Mitrovici i izjavila da, u skladu sa dogovorom koji je postignut u Briselu, Euleks policija danas predaje nadležnost za obezbeđenje Osnovnog suda u Mitrovici Kosovskoj policiji.
 

"Mi pozdravljamo ovaj korak koji vodi ka većoj odgovornosti lokalne policije na Severu Kosova, kada je u pitanju obezbeđivanje ovakvih institucija, kao što je Osnovni sud," dodala je Nikolić-Solomon.


O sudu u Severnoj Mitrovici

Pročitajte još:

Sud u Severnoj Mitrovici 1999-2014

Sever Kosova godinu dana posle Briselskog sporazuma

U sudu trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci. U ovom sudu se od maja odvija i suđenje Dreničkoj grupi.

Sud je u proteklim godinama bio razlog za mnoge proteste Srba koji su želeli da sačuvaju ovu instituciju pod svojom kontrolom, te do sada kosovsko pravosuđe nije imalo značajan uticaj na Sever Kosova. Briselsko rešenje, međutim, podrazumeva da se ovaj sud integriše u kosovsko pravosuđe i dobije ‘pojačanje’ sa jednom trećinom albanskih sudija i tri nove teritorije sa albanskom većinom, za koje će sud u Mitrovici biti nadležan. Predsednik Osnovnog suda će biti Srbin, dok će javni tužilac biti Albanac. Osnovni sud će imati dve zgrade, sa sedištem u Severnoj i Južnoj Mitrovici. U Severnoj Mitrovici vodiće se krivični postupci, dok će se parnični postupci voditi na jugu. U zgradi suda na Severu Kosova nalaziće se i odeljenje Apelacionog suda.

Beograd je ovo pokušao da predstavi kao uspeh u tome što će Srbi imati većinu. Za građane na Severu, međutim, ovo znači da “albanske sudije i tužioci stižu na Sever.”


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.