Ulica ne može da me smeni

Nemam nameru da podnesem ostavku, jer nijednog trenutka nisam prekršio zakon niti sam ijednom izjavom uvredio građane. Osudio sam napad na Srbe za Badnje veče u Đakovici i to je sve. Protesti i zahtevi Samoopredeljenja nemaju veze sa onim što sam rekao, kaže za "Vesti" Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, koji je bio povod ili izgovor za dva protesta u Prištini koji su se završili fizičkim obračunima policije i demonstranata.

Mislite li da bi protestovali bez obzira na Vašu izjavu?

Siguran sam da bi protesta bilo, samo što bi povod bio neke druge prirode. Pre svega, Samoopredeljenju ne odgovara da u Vladi Kosova vide Srbe koji rade u interesu Srba.

Premijer Isa Mustafa je na neki način stao uz Vas. Šta je sa ostalim ministrima?

Ceo Mustafin kabinet dobro zna da je pozivanje na moju izjavu i dizanje tolike galame oko Trepče samo želja opozicije da dođe na vlast uz pomoć ulice. Poslednjih mesec dana nijednog trenutka nije bilo promene u saradnji između Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova. Kolege u Vladi znaju ko je bio meta moje izjave, a to nijednog trenutka nisu bile majke nestalih Đakovčana, već isključivo osobe koje su kamenovale autobus sa Srbima. Aktivisti Samoopredeljenja nemaju nikakve veze sa majkama koje traže svoje nevino stradale u poslednjem ratu. Majke su tog dana protestovale ispred crkve, demokratski i dostojanstveno, nisu ni napadale, ni fizički uznemiravale. Odustale su od protesta zato što su zloupotrebljene u političke svrhe.

Kako je na sednicama vlade?

Na sednicama vlade nemam nikakvih problema. U Prištini se krećem znatno drugačije, uz policijsko obezbeđenje, ali do sada nisam imao problema fizičke prirode.

Izmišljen "slučaj"

"Nema potrebe da se bilo ko iz Beograda oglašava povodom ovog slučaja, jer slučaja i nema. Slučaj je izmišljen i iskonstruisan. Izjava koja je osudila jedan vandalski čin u Đakovici je preuveličana i izokrenuta pred kosovskom javnošću, kako bi se skrenula pažnja sa kamenovanja povratnika," kaže Jablanović.

Na protestu je bilo transparenata sa precrtanim Vašim likom. I pesmu su Vam spevali.

To je deo političkog folklora opozicije. Nismo ušli u vladu da pravimo jaz između Srba i Albanaca – još većim, već da uradimo nešto u korist svih naših građana, bez obzira na to da li su Srbi, Albanci ili Romi. Situacija je veoma teška u ekonomskom pitanju, ali i sa kriminalom i korupcijom, a nedgovorne akcije pojedinih političkih stranaka samo dovode do toga da situaciju pravimo još težom.

Da li protesti mogu da dovedu do scenarija sličnom onom iz marta 2004?

Nadam se da do toga neće doći. Postoje strukture koje su zadužene da prate sve što prethodi i što može da bude posledica protesta na terenu. Ja nemam stručan kapacitet da o tome govorim.

Budućnost Trepče
Srpska lista je svoj stav o Trepči dogovorila sa koalicionim partnerima. Saglasni smo da je Trepča ozbiljan kombinat, od čije ekonomske budućnosti zavisi budućnost celog Kosova i regiona. Zakon o Trepči treba da bude donet na miran način, hladne glave i uz mišljenje stručnjaka koji mogu da daju najbolje moguće rešenje.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.