Izveštaj: Kosovo najsiromašnije u regionu

mmf-logo

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Časopis „Global Finance“ koji objavljuje ekonomske izveštaje, listinge i finansijske vesti, objavio je rangiranje zemalja sveta od najbogatijih do najsiromašnijih za 2022. godinu.

Prema ovim podacima, za 2022. godinu, Kosovo je najsiromašnije u regionu, zauzimajući 105. mesto u svetu sa 13.964 dolara prihoda po glavi stanovnika.

Albanija je rangirana na 90. od ukupno 192 analizirane zemlje sa BDP-om po glavi stanovnika od 17.383 dolara.

Na vrhu liste nalaze se zemlje kao što su Švajcarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Norveška. Sjedinjene Države su na sedmom mestu sa 76.027 dolara po glavi stanovnika.

Ali koje su najsiromašnije zemlje na svetu? Njihovi podaci, prema BDP-u po glavi stanovnika na osnovu pariteta kupovne moći pokazuju da su na dnu liste zemlje poput Burundije, Južnog Sudana, Somalije, Nigerije, Republike Kongo i drugih afričkih zemalja.

U regionu, Kosovo i Albanija su najsiromašnije i zauzimaju 105. odnosno 90. mesto.

Crna Gora vodi u regionu kao najbogatija zemlja sa najvećim BDP po glavi stanovnika na osnovu pariteta kupovne moći.

Nalazi se na 69. mestu u svetu sa 24.878 dolara.

Zatim slede Srbija i Severna Makedonija na 72. odnosno 78. mestu. Bosna i Hercegovina na ovoj rang listi je na 88. mestu sa 17.471 dolara po glavi stanovnika.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.