Ujedinjeni policajci Severa i juga: Sutra protest, pozivaju i ostale službe da im se pridruže

Najmanje 500 bivših radnika MUP-a Republike Srbije svih policijskih uprava sa severa i juga Kosova i Metohije, nezadovoljni svojim trenutnim statusom, započeće sutra u 11 časova ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici novu seriju protesta, koja se za sedam dana može radikalizovati blokadom administrativnih prelaza, ukoliko zahtevi ovih radnika do tada ne budu bili ispunjeni. Oni zahtevaju da se hitno izvrši integracija svih preostalih radnika PU za Kosovsku Mitrovicu u kosovski policijski sistem, da se svim radnicima koji ne mogu da budu integrisani, omogući povratak u MUP Srbije, kao i da se promeni Uredba o "posebnim penzijama" po kojoj su pre dve godine i penzionisani – kako bi bila usklađena sa tada važećim zakonima, kao što su Zakon o policiji, Zakon o radu, Zakon o PIO. Radnici MUP-a očekuju da im se na sutrašnjem  protestu pridruže i predstavnici policijskog sindikata iz Beograda, a poziv da prisustvuje protestu uputili su i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Na protestu očekuju i nekoliko radnika pravosuđa, koji su takođe nezadovoljni svojim radnim statusom nakon postizanja Sporazuma o pravosuđu u februaru u Briselu. Bivši policajci i administrativno osoblje MUP-a istovremeno apeluju na radnike ostalih državnih službi Srbije na Kosovu i Metohiji da im se, nezadovoljni svojim radnim statusom – i pridruže na protestu. Iako priznaju da je, od kada je njihov problem dospeo u fokus pažnje javnosti, došlo i do određenih pomaka u rešavanju ovog problema, oni su, sa druge strane, i dalje nezadovoljni ignorisanjem zahteva koje upućuju Kancelariji Premijera Srbije i MUP-u, odakle ne stiži odgovori.

"Posle okupljanja i protesta ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, imaćemo protestnu šetnju do trga 'Šumadija', a nakon toga blokiraćemo na sat vremena saobraćaj i u mestu Rudare. Uputićemo ponovo zahtev ka nadležnim adresama da se ubrza rešavanje naših problema, a nakon toga, ukoliko se naš problem ne bude rešio, radikalizovaćemo protest tako što ćemo početi sa blokadom administrativnih prelaza," rekao je za KoSSev predstavnik grupe pripadnika MUP-a koji unazad godinu dana pokušavaju da reše svoj radno-pravni status, Rajko Šekularac.

Pročitajte još:

Neintegrisani radnici MUP-a iz Kos. Mitrovice uputili pismo Premijeru Srbije – traže sastanak, od iduće nedelje protesti​

Neintegrisani radnici MUP-a RS sa juga: Držaćemo u blokadi lokalne samouprave dok Đurić i Vučić ne dođu da razgovaraju sa nama

Neintegrisani radnici MUP-a večeras razgovarali sa zamenikom Direktora Kancelarije za KiM: Intenziviraćemo komunikaciju

Šta traže pripadnici srpskog MUP-a u Severnoj Mitrovici?

Ovi radnici su sinoć imali sastanak sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koje su obavestili da nastavljaju sa protestima, tražeći ubrzavanje rešavanja svog radno-pravnog statusa. Ipak, priznaju da u ovoj Kancelariji postoji dobra volja, te da ima određenog pomaka u pronalaženju rešenja.

"Nekih značajnijih pomaka nije bilo. Mi smo juče u Kosovskoj Mitrovici razgovarali sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde nam je rečeno da postoji suštinska dobra volja da se nastavi ka rešavanju naših zahteva i da će se ubuduće raditi na tome, ali, s obzirom na to da je prošao jedan duži period, mi tražimo da se hitno radi na rešavanju ovog problema. Nemamo vremena za duže čekanje, jer je prošla godina, a problem nije rešen. Ponavljam, ima pomaka, ima nagoveštaja i volje da se problemi rešavaju, ali mi tražimo ubrzavanje," naglasio je Šekularac.

Radnici su nezadovoljni i time što im do sada još nijednom nije stigao nikakav zvaničan odgovor iz Kancelarije premijera Srbije, MUP-a, ali i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kojima su u više navrata pisali. Poslednji put su zahtevi upućeni nakon protesta 3. marta kada su dali i tada rok od sedam dana da se na njihove zahteve odgovori, a što nije učinjeno. 

Iako su policajci tada najavili da će protest radikalizovati već od 11. marta, to se nije dogodilo, jer su započeli koordinaciju sa radnicima srpske policije sa juga, koji uopšte nisu ni uzeti u obzir prilikom postizanja Sporazuma o integraciji 2013. godine u Briselu.

"Tačno je da smo tada najavili nove proteste. U međuvremenu smo počeli intenzivnu komunikaciju i koordinaciju sa kolegama svih bivših policijskih uprava sa juga, koji su, kao i mi, nezadovoljni svojim statusom i kojih je značajan broj. Zato od sutra zajedno započinjemo proteste, i očekujem da nas sutra bude najmanje 500," kaže Šekularac.

Šekularac je dodao da su na sutrašnji protest pozvali i predstavnike policijskog sindikata Srbije, te da ima nagoveštaja da bi neko od njih mogao sutra da bude na protestu, a da su pozvali i direktora Kancelarije za KiM. 

"Na protestu će biti i nekoliko radnika pravosuđa, ne znam koga možemo da očekujemo sve od njih, ali su i oni veoma nezadovoljni. Mi upućujemo apel i svim ostalim radnicima državnih službi koji su nezadovoljni načinom na koji je rešen njihov radno-pravni status, da nam se sutra pridruže, jer naš problem ne može da se odugovlači. Mi tražimo hitno rešavanje," naglasio je Šekularac u razgovoru za KoSSev, a pred sutrašnji protest bivših radnika MUP-a sa Severa i juga Kosova i Metohije.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.