Uhapšena osoba zbog pretnji smrću Aljbinu Kurtiju

Foto : Printscreen/Kosovska Vlada

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je danas uhapšena osoba sa inicijalima N. S, koja je pretila da će ubiti premijera Kosova, Aljbina Kurtija, prenosi Express.

On je osumnjičen za krivično delo „Nasilje nad visokim predstavnicima Republike Kosovo“ iz člana 121. KPPK.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, on je prvo podelio objavu na Fejsbuku sa inkriminišućim sadržajem i istu izjavu ponovio u jednoj TV emisiji.

„Po nalogu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo (PSRK), Kosovska policija uhapsila je danas osumnjičenog inicijala N. S. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ‘Nasilje nad visokom predstavnicima Republike Kosovo’ iz člana 121. KPRK. Iz Specijalnog tužilaštva saopštavaju da je osumnjičeni N. S. uputio pretnje nasiljem i ubistvom premijeru Republike Kosovo, nakon što je na mreži ‘Fejsbuk’ objavio inkriminišući sadržaj, a tokom direktnog prenosa emisije ‘Debat Plus’, avgusta 30. 2023. ponovio je istu izjavu“, navodi se u saopštenju.

Prema Krivičnom zakoniku, za izvršenje ovog dela predviđena je kazna zatvora od tri do deset godina.

„Svako ko u cilju ugrožavanja ustavnog poretka ili bezbednosti Republike Kosovo, upotrebom nasilja ili pretnjom nasiljem, spreči jedno ili više lica iz člana 126. ovog zakonika u vršenju službene dužnosti ili prinudi da izvrši ili ne izvrši bilo koju radnju iz delokruga dužnosti, kazniće se kaznom zatvora od tri (3) do deset (10) godina“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.