Uhapšen Srbin iz Pomoravlja za ratni zločin iz ’99; Porodica: Ne znamo kakve on ima veze sa tim

FOTO: RTK2

Vest je ažurirana

Srbin M.M. (1955) uhapšen je juče u selu Bosce kod Kosovske Kamenice, potvrdila je za KoSSev njegova porodica. Na teret mu se stavlja navodni ratni zločin iz 1999. godine. Policija je zapravo, kako svedoči porodica M.M. prvo privela najmanje četiri osobe u ovom selu, takođe srpske nacionalnosti, ali je u pritvoru ostao samo M.M. Tvrde da se radi o čoveku koji ranije nije imao problema sa zakonom, ali ni sa Albancima. Penzioner je, odnosno bivši radnik Zdravstvenog centra u Kosovskoj Kamenici. Policija u današnjem izveštaju izvestila je o jučerašnjem hapšenju u ovom mestu.

Kako je za naš portal potvrdio sin uhapšenog M.M, hapšenja su se juče u Boscu dogodila oko 14 časova. Tvrdi da je policija hapsila nasumično.

„U selo su došli i koga su našli – hapsili. Moj otac i još nekoliko njih, privedeni su u policijsku stanicu prvo na informativni razgovor. Sve su pustili osim mog oca, kao našli su mu nešto. Odveli su ga potom za Prištinu“, kazao je takođe M.M.

Kontaktirali su Kancelariju za KiM, koja im je odmah, kako su potvrdili, dodelila advokata. Sa njim je porodica već stupila u kontakt.

U toku dana KoSSev će pokušati da stupi u kontakt sa njihovim advokatom.

Pretpostavljaju da će M.M. danas biti saslušan i od strane javnog tužioca, ali i da će mu se odrediti jednomesečni pritvor.

„Po onome što smo pričali sa advokatom, mislim da će da ga zadrže 30 dana“, navodi M.M.

To su i prve informacije koje su mogli da dobiju, jer, kako tvrdi, od juče im je sa ocem omogućen samo kratak telefonski razgovor od par minuta.

„Od njega smo juče samo mogli da čujemo da je dobro, da su ga dugo ispitivali i ništa više. Kao da ništa drugo nije smeo da nam kaže, kao da je imao neki nadzor“.

Na teret mu se, kako su potom saznali, stavlja navodni ratni zločin iz 1999. godine.

Međutim, njegov sin naglašava da oni nikada nisu imali nikakva saznanja o bilo kakvom ratnom zločinu, te da njegov otac nije bio pripadnik ni vojske ni policije.

„Ne znamo kakve veze on ima sa tim. On nikada nije bio ni u vojci ni u policiji. Radio je kao portir u Zdravstvenom centru. Nikada nikakav problem nije imao sa Albancima. Pa to će vam reći svaki Albanac u ovom selu“, poručuje.

Štaviše, kao čovek koji je sve ove godine putovao kod svoje dece preko prelaza, tvrdi M.M. – nikada nije imao nijedan problem.

„Ja živim u Jagodini, jedna sestra u Kruševcu, druga u Bujanovcu i treća u Nemačkoj. On je nekoliko puta godišnje dolazio, išao preko granice. Zadnji put je bio pre mesec dana. Nikada ga tu nisu ni zadržali, nikakav problem nije imao“, kaže sin uhapšenog.

Izneo nam je stav da u ovom trenutku porodica uhapšenog sumnja da se radi o „etnički motivisanom“ hapšenju.

Njihove sumnje podgreva to što u selu imaju informaciju da postoji navodni spisak za hapšenje još ljudi iz ovog mesta.

„Kako drugačije da gledamo na ovo, nego da je etnički motivisano. Rade na tome da se ovaj narod koji je ostao zastraši i protera. Da l’ si kriv ili ne, bitno da hapse i ispune što su zamislili“, poručuje M.M.

Kosovska policija u današnjem izveštaju saopštava da je juče u Kosovskoj Kamenici uhapšena jedna osoba za „ratni zločin protiv civilnog stnovništva“ iz 1999. godine.

Potvrđuju i da je njemu, nakon saslušanja, određen pritvor.

Od portparola policije za gnjilanski kraj, do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da dobijemo informacije o ovom slučaju.

U međuvremenu, o ovom slučaju oglasila se i Kancelarija za KiM.

Potvrdivši da su M.M. obezbedili advokata i da se on i dalje nalazi u pritvoru, kažu i da je ovo hapšenje unelo „uznemirenje u celom selu“.

Kancelarija za KiM je u stalnom kontaktu sa porodicom uhapšenog, a njih će danas obići predstavnici ove institucije.

Za razliku od porodice M.M. koja kaže da se on tereti za navodni ratni zločin, iz Kancelarije poručuju da, kako im je kazao advokat kog su angažovali, tužilaštvo još nije kvalifikovalo delo koje se M.M. stavlja na teret.

„Ulazak u srpsko selo naoružanih policijskih pripadnika i privođenje grupe Srba nesumnjivo je vid zastrašivanja koje za cilj ima da se dodatnim pritiskom oni nateraju da napuste svoja vekovna ognjišta“, smatraju iz Kancelarije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.