Uhapšen na Kosovu: Bivši britanski sveštenik optužen za seksualno zlostavljanje dece

Na području Kosova i Metohije uhapšen je bivši britanski sveštenik tražen zbog optužbi za seksualno zlostavljanje dece, prenosi BBC pozivajući se na policiju i lokalne medije.

Lorens Soper tražen je zbog seksualnih prekršaja koje je navodno počinio od 1991. do 2000. godine, dok je još uvek bio sveštenik u Londonu.

On je uhapšen 2010. godine, ali nakon što je plaćena kaucija njemu se gubi svaki trag, što policija shvata kada se nije pojavio u stanici u martu 2011. godine, iako mu je bilo naloženo. Naredne godine za njim je izdata evropska poternica, a u tom periodu postojalo je verovanje da je Soper u Italiji.

Kako prenosi BBC, policijski zvaničnici u Prištini potvrdili su da je Soper u četvrtak uhapšen u Peći, ali i da je u toku proces njegovog izručenja Velikoj Britaniji.

Istovremeno, londonska policija potvrdila je da su obavešteni o hapšenju i da su na vezi sa potrebnim zvaničnicima.

U junu 2010. godine čovek u četrdesetim godinama podneo je prijavu protiv Sopera za seksualno napastvovanje koje se po navodima dogodilo u školi Svetog Benedikta u zapadnom delu Londona.

Kosovski mediji prenose da je Soper živeo u Peći nekoliko godina koristeći ime Andru, javlja BBC.

BlicPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.